SUPRAVIETUIRE de la A la Z


GENERIC_3.bmp

 Supravietuirea este capacitatea unui organism de a ramane in viata intr-un mediu puternic ostil datorita unor mecanisme reflexe si instinctive care il ajuta sa evite pericolele.  In decursul timpului, generatie dupa generatie, speciile si-au perfectionat abilitatile de supravietuire.

CONCLUZIE: in natura vor supravietui doar organismele cel mai bine adaptate la mediu.

 OMUL. Dintre toate speciile de pe pamant omul are cele mai mici sanse de supravietuire in natura. Dezvoltarea tehnologica, confortul casnic si siguranta sociala, sedentarismul si obezitatea au facut ca in decursul timpului omul sa-si piarda principalele doua abilitati de supravietuire: forta musculara si rezistenta fizica. Plus scaderea semnificativa a altora: auzul, vazul, mirosul. De asemenea a pierdut informatii stravechi despre traiul in natura: plante comestibile si de leac, vanatoarea, pescuitul, agricultura si cresterea animalelor, aprinderea focului, construirea unui adapost, orientarea si intelegerea semnelor naturii etc.

In lume exista o preocupare generala a autoritatilor de a asigura instruirea cetatenilor pentru situatii catastrofale si supravietuire in natura. La noi in tara acest subiect a fost si a ramas tabu. In traditia populara romaneasca tehnicile de supravietuire trebuie sa le stie doar armata, serviciile secrete, shpionii, pompierii, salvarea, adica intr-un cuvant „autoritatile, administratia, primarul, …”cineva””, in nici un caz noi, eu, cetateanul, pentru ca: 1. nu ni se poate intampla tocmai noua asa o nenorocire. 2. pe noi ne apara Dumnezeu, o sa ne rugam si o sa trecem si peste cumpana asta. Dupa ce ajungem victimele unei catastrofe (incendiu, cutremur, inundatie, alunecare de teren) stam si asteptam sa vina „cineva” sa ne ajute, sa ne repare, sa ne dea… Suntem popor crestin, stim ca Dumnezeu ne ajuta, dar misca frate si tu un deget. Nu facem nimic nici ca sa ne pregatim nici ca sa indreptam. Iar viitorul apropiat nu se anunta chiar roz.

Exista foarte putini oameni in tara noastra pe care ii preocupa supravietuire in caz de catastrofa la scara mare. Ei se numesc prepperi adica oameni pregatiti sau care se pregatesc pentru situatii catastrofale si care provin de regula din randul militarilor din trupele speciale care au trecut in rezerva sau din randul civililor care au facut o pasiune din a studia si a pune in aplicare tehnici militare de supravietuire descoperite pe net, ca un fel de hobby. Faptul ca au aceasta preocupare este laudabil. Ceea ce trebuie stiut este ca in caz de dezastru, de catastrofa sau colaps generalizat situatia unui prepper civil este infinit mai grea decat a militarului care are aceleasi cunostiinte de supravietuire pentru ca nu are dotarea necesara, nu are experienta si antrenament fizic si mai ales psihic, nu are echipa de lucru cu antrenament similar, nu are in spate un intreg sistem de sprijin care il sustine, ii ofera orice resursa necesara misiunii, ii transmite informatii in timp real si il extrage la sfarsitul misiunii. Civilul este pe cont propriu. Daca familia si cativa prieteni au aceleasi preocupari si fac echipa se poate considera un norocos. In plus pregatirea pentru supravietuire este un hobby foarte costisitor dar care merita pe deplin fiecare ban cheltuit.

Sa ne imaginam ca in urma unei catastrofe de proportii ramanem fara curent electric pe termen nelimitat. Implicit vom ramane fara internet (ooo, asta chiar e o catastrofa majora!), fara telefon, fara TV, fara radio. Daca ne gandim un pic ce am face, vom vedea ca nu e chiar grav. Aprindem o lumanare si avem lumina iar fara TV, telefon si radio nu se moare (cate lumanari avem in casa? pentru cate zile ne ajung?) Da, dar pana de curent te lasa si fara alte utilitati: fara apa, fara gaz, fara frig, fara caldura (aici urmeaza intrebarile pe care trebuie sa ti le pui…). Fara lanturile de aprovizionare de la supermarketul de unde ne facem cumparaturile si, cel mai dramatic, fara banii de pe card sau din cont(…alte intrebari).  In doua zile economia intra in colaps iar in a treia zi se va instaura haosul social. Vedem deci, cum in 72 de ore sau mai putin, trecem brutal de la o viata ordonata, plina de reguli, sigura, linistita, la o viata in care supravietuirea depinde doar de forta fizica, de indrazneala, curaj, risc. Nevoia primara de apa si mancare va scoate din omul civilizat, educat, manierat, cele mai primitive manifestari de forta.

Te poti pregati pentru o astfel de viata?

Da. Poti. Trebuie doar sa incepi. Inceputul este intotdeauna cel mai greu. Primul pas. Precum copiii mici cand incep sa mearga.

Suntem aici pentru ca vrem sa invatam impreuna.

©H™

Anunțuri

3 gânduri despre „SUPRAVIETUIRE de la A la Z

 1. Bună dimineața ! 🙂
  OMUL cât TRĂIEȘTE, învață ! 🙂
  EU trăind, ÎNVĂȚ mereu !! 🙂 🙂
  Ăsta este de fapt MOTTO-ul MEU !!! 🙂 🙂 🙂
  Pe multe din postările mele de pe
  http://aliosapopovici.wordpress.com/
  și pe My Blog
  http://amintiriamintiri.wordpress.com/
  unde voi REPUBLICA această folositoare și insirată postare 🙂
  am folosit ca MOTTO-ul de mai sus ! 🙂
  Mulțumesc pentru VIZITĂ căci altfel, NU știam de existența acestui folositor și interesant BLOG ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s