TABARA (1) prioritati la instalare


TABARA med__2.bmp

Tabara este locul unde poposim pentru innoptat, loc in care oprim de regula spre seara.  Este bine de stiut ca unele activitati au o prioritate superioara altora atunci cand instalam o tabara si care este preferabil sa se desfasoare pe lumina.

Prima prioritate este adunatul lemnelor pentru foc la care este mobilizata toata suflarea grupului. Nu exista o limita pentru cantitatea de lemne ce trebuie adunate. Cu cat mai multe cu atat mai bine. Aceasta activitate ne va familiariza cu zona inconjuratoare taberei: vecinatatea cu calea ferata, un drum, o cale navigabila sau asezari omenesti (zgomote, mirosuri, lumini, umbre si siluete in miscare), surse de apa si mancare vegetala si animala, evaluarea resurselor de materiale pentru foc si constructii, identificarea cailor de evadare sau de deplasare alternativa in caz de nevoie, evaluarea distantei de la care putem fi localizati prin activitatile pe care le desfasuram.

A doua prioritate este improvizarea unei toalete care este absolut necesara daca grupul este mai mare de 3 persoane. Multi se vor intreba de ce e nevoie de o toaleta in padure sau in apropierea unei paduri.  E necesara pentru ca prima tufa s-ar putea sa fie prea departe ca sa ajungi in siguranta acolo iarna sau cand ploua la 3 noaptea. Apoi daca sunt mai multe persoane fiecare isi va revendica o tufa, deci o sumedenie de hartie igienica folosita lasata in urma iar imteresul nostru e sa nu lasam urme . Si nu in ultimul rand apropierea relativa de tabara te va feri de atacul animalelor salbatice. Pentru amplasare vom tine cont de inclinarea terenului si vom construi toaleta in partea de jos a pantei astfel incat in caz de ploaie aceasta se nu se inunde si sa se reverse in zona de locuit. Alcatuirea toaletei este simpla: o mica groapa sapata in pamant prevazuta cu un suport pentru picioare alcatuit din crengi rezistente si imprejmuita cu o folie opaca suspendata pe bete, cu o prelata sau cu crengi infrunzite dispuse grupat astfel incat sa asigure izolarea zonei de intimitate. Pentru inlaturarea mirosurilor neplacute in groapa se va presara cenusa de la focul de tabara. La parasirea locului vom avea grija sa astupam groapa si sa lasam cat mai putine urme ale trecerii noastre pe acolo.

A treia prioritate este instalarea adapostului (daca avem un cort, o folie sau o prelata) sau construirea acestuia din crengi, nuiele, frunze si pamant.

A patra prioritate este asigurarea perimetrului ocupat contra patrunderii elementelor ostile, fie animale salbatice, fie oameni indiferent de intentia acestora. Daca grupul este numeros atunci se poate organiza un serviciu de paza si supraveghere in schimburi de cate 1,5-2 ore fie prin patrulare, fie in puncte fixe. Punctele de supraveghere vor fi camuflate si vor fi amplasate mai departe de tabara pentru a permite un timp de reactie pentru grup. Daca grupul este mic, sub 6 persoane mature, atunci va fi necesara folosirea unor mijloace de avertizare optica sau acustica, dupa posibilitati. Cel mai simplu se poate improviza un averizor sonor din mai multe cutii goale de conserve legate intre ele si legate la randul lor cu un fir de ata tare, nailon sau sarma subtire, suspendat la 30 cm de sol, cu care se va imprejmui perimetrul taberei. Orice intrus se va impiedeca se firul alarmei si va produce un zgomot care ne va alerta.

Dupa aceasta putem trece la activitatile propriu-zise de tabara: aprinderea focului, igiena personala, prepararea hranei, jocuri, discutii, odihna.

© H™

Anunțuri

2 gânduri despre „TABARA (1) prioritati la instalare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s