APA (1) – filtrarea


motto-ul meu: Apa este pe cat de vitala, pe atat de mortala.

mini-dscf9510

 

Desi traim pe o planeta acoperita 70% de apa ne aflam intr-o severa criza a apei potabile.  Daca activitatea umana are nevoie de apa dulce, tot activitatea umana face inutilizabile sursele de apa pentru consumul direct datorita poluarii. Sursele terestre de apa si chiar cele freatice sunt alimentate din apa de ploaie. In atmosfera sunt eliminate deseurile industriale sub forma de fum, gaze, vapori, pulberi, compusi chimici, radioactivi sau biologici care sunt antrenati de picaturile de apa in procesul de formare al ploii si aduse pe pamant urmand perpetuu circuitul apei in natura. Si aceasta se intampla pe distante de mii de kilometri. Dar tot in apa sunt deversate deseurile cele mai toxice ale activitatilor industriale, din agricultura sau chiar din activitatea noastra casnica. Noi stim ca in natura functioneaza un mecanism de curatare si autoregenerare a mediului. Da, exista, dar noi producem mai multe deseuri decat e capabila natura sa prelucreze.

Apa buna de baut trebuie sa fie in principal incolora, inodora si insipida. Desi intruneste aceste calitati este posibil sa nu fie buna de baut. Ar trebui in plus sa nu contina microorganisme patogene, substante chimice dizolvate si suspensii microscopice care nu-i afecteaza mirosul, gustul sau aspectul dar o fac toxica sau chiar mortala. Este foarte greu de gasit o astfel de apa in natura si de aceea  este necesar sa prelucram apa colectata de la sursele din natura pe care le avem la indemana pentru a o putea bea in siguranta.

atentie_47-bmp      NICI O SURSA DE APA DIN NATURA NU ESTE SIGURA.

Sa vedem ce surse de apa avem la dispozitie cand nu mai avem apa la robinet.

Izvorul  este o sursa de apa pe care o intalnim la munte, in zona de deal dar si la campie. Vorba straveche romaneasca cu „apa limpede si rece de izvor care potoleste setea si alina sufletul” nu mai este valabila. La campie se intampla sa izvorasca apa din pamant. Cat de buna e acea apa care iese pe un camp agricol intens chimizat?  In zona de deal vedem o padurice, peisaj mirific si inevitabil izvorul. Limpede, rece, ca in povestile bunicilor. Dar daca panza freatica care il alimenteaza  trece dincolo de padurice, la nici 300m distanta pe sub o crescatorie de porci? Sau un cimitir? Nici la munte nu e mai grozava situatia. Apa de izvor provine din apa de ploaie sau din topirea gheturilor si zapezilor care se infiltreaza in crapaturile stancilor si apoi iese la suprafata. Stim cu totii de ploile acide. Calea parcursa de apa in inima muntelui nu este suficienta pentru a o purifica. Si mai era o vorba inteleapta: „apa rostogolita peste trei pietre este buna de baut”.  Si asta a fost odata….

Paraul, raul, fluviul. De regula in apele curgatoare se varsa apele prelucrate in statiile de epurare ale oraselor. Chiar daca epuram apele menajere mai e cale lunga pana la a deveni ape curate si asta lasam in seama naturii, numai ca nivelul poluantilor e mai mare decat e capabila natura sa curete. Nu mai spunem de mica si marea industrie cate deseuri si chimicale varsa direct, fara vreo prelucrare, in apele curgatoare. In plus, desi poluata, animalele domestice se adapa din aceste ape. Fecalele acestora, lasate pe malul apei, vor fi antrenate de prima ploaie si duse in albie. Aici ar trebui sa ne gandim si la pestii pe care ii pescuim din apele curgatoare, cat sunt de sanatosi?. De-a lungul unui rau putem vedea tot ce ne va face sa nu bem niciodata apa din aceasta sursa: lesuri de animale pe jumatate putrezite, suvoiul negru si rau mirositor de la fosa vre-unei crescatorii de animale sau vreun abator, pete de produse petroliere, spume de la detergenti etc.

Lacul este locul unde o apa curgatoare isi depune aluviunile dizlocate din albie in timpul ploilor torentiale. Vorbim despre lacurile de acumulare. Deci tot ce va aduna un rau in drumul lui se va depune aici si de-acum stim ce transporta.

Putul ar putea fi o sursa sigura de apa provenind din acumulari de mare adancime necontaminate cu poluanti. Pentru o astfel de sursa ar fi necesara o analiza complexa fizica, chimica si bacteriologica care sa-i confirme calitatea. Chiar daca vorbim de puturi de mare adancime si acestea pot fi contaminate pe arii foarte largi (zeci si chiar sute de kilometri) cum ar fi in cazul zonelor de exploatare a gazelor de sist.

Fantana este probabil cea mai des intalnita sursa de apa in mediul rural. Daca o fantana se sapa la distanta de cateva case si casele au toate cate o hazna in curte va imaginati ce concentratie de nitrati, nitrati si fecale se regasesc in apa respectiva.

Apa de ploaie colectata de la streasina casei ar putea fi considerata o sursa de apa sigura fiind practic o apa distilata natural. Dar in atmosfera se gasesc gazele de esapament, fumul, gazele, vaporii  si particulele microscopice emise de activitatile industriale plus o sumedenie de microorganisme patogene antrenate de vant de la sol. Toate acestea se combina cu micropicaturile de apa din nori si sunt transportate de curentii de aer la mii de kilometri distanta unde cad pe sol sub forma ploilor acide. Actiunea acestora este distrugerea vegetatiei. Sa nu uitam ca si suprafata de colectare adica acoperisul casei, jgheburile si burlanele sunt pline de praful si depunerile solide usoare care circula in atmosfera. In concluzie apa din precipitatii este toxica pentru consum. La fel apa rezultata din topirea zapezii si a ghetii.

Pentru asigurarea necesarului de apa buna de baut comunitatile umane au la dispozitie un sistem centralizat de furnizare a apei format dintr-o statie de prelucrare si o retea de distributie. In statia de prelucrare se aduce apa bruta luata dintr-un rau sau un lac, se limpezeste, se  filtreaza si se dezinfecteaza dupa care este trimisa la consumatori. Acest proces complex se numeste potabilizare. In acest moment apa potabila de la robinet  este cea mai sigura sursa de apa buna de baut. Daca ramanem fara apa la robinet va trebui sa ne prelucram singuri apa, adica sa o potabilizam prin limpezire, filtrare si dezinfectare.

LIMPEZIREA APEI

Prima etapa in obtinerea apei potabile este limpezirea. Acest proces ar trebui sa faca din apa bruta (apa tulbure si plina de impuritati) o apa curata (inodora, incolora si insipida). Prin limpezire se realizeaza separarea apei de materialele aflate in suspensie in aceasta si care ii afecteaza transparenta si culoarea. Limpezirea nu inlatura substantele chimice dizolvate in apa, metalele grele si microorganismele.

Decantarea este procesul de depunere gravitationala a particulelor solide la fundul vasului. Dupa decantare apa pastreaza o culoare galbui-rosiatica deoarece contine suspensie solida foarte fina care chiar daca o lasam sa se decanteze foarte mult timp aceasta nu se va limpezi niciodata. In aceasta apa se gasesc particule nedecantabile si pentru a le elimina din apa este necesara o metoda speciala.

Centrifugarea este un proces de limpezire premergator filtrarii si este cea mai simpla metoda de separare a fractiunii solide din apa. Punem apa tulbure intr-un vas transparent, ca sa putem urmari desfasurarea procesului, si o invartim cu ajutorul unei baghete pana se formeaza vartejul central. Continuam sa invartim aproximativ un minut. Forta centrifuga va forta decantarea fractiunii solide. Cu cat viteza cu care invartim apa este mai mare, cu cat invartim mai mult timp  si cu cat este vasul mai larg cu atat operatiunea este mai eficienta. Vom observa ca pe fundul vasului se va depune malul din apa. Lasam vasul nemiscat cateva minute dupa care vom scurge foarte usor (pentru a nu o tulbura din nou) apa limpezita  intr-un alt vas. Apa ramasa cu sedimentul de la fundul vasului se arunca dupa care procesul se poate relua. Apa limpezita poate fi  recentrifugata pentru un rezultat mai bun. Acest procedeu nu separa complet impuritatile din apa dar o face la un nivel acceptabil pentru a putea fi dezinfectata si consumata. Daca nu suntem multumiti de nivelul de claritate obtinut vom proceda la filtrare.

Floculareac-coagularea este un proces de limpezire prin aglomerarea particulelor foarte fine din apa care se realizeza cu o substanta chimica numita agent de floculare (cel mai uzual folosit este sulfatul de aluminiu). Aceasta aglomerare produce o impuritate mult mai grea si mai mare ca dimensiuni care este mai usor de decantat si filtrat. In procesul de decantare si filtrare impuritatile legate cu agentul de floculare raman pe filtru, nu patrund in circuitul destinat consumului. Acest prodeceu se aplica la apele incarcate cu suspensii nedecantabile.

Filtrarea se face cu materiale poroase a caror pori sunt mai mici decat  dimensiunea particuleler aflate in suspensie in apa sau cu materiale fibroase si/sau cu asperitati de care impuritatile se lipesc. Cu cat dimensiunea porilor este mai mica cu atat filtrarea este mai buna, dar aceasta reduce cantitatea de apa filtrata in unitatea de timp.Trebuie sa stim ca si suspensia depusa pe filtru se va comporta si ea ca un filtru astfel ca dupa un timp filtrul se colmateaza adica nu mai are spatii libere prin care sa circule apa, se infunda si trebuie curatat, spalat sau schimbat.

Un filtru simplu poate fi facut dintr-un tricou, din maneca unei camasi sau dintr-o batista din panza. Tricoul va filtra mai slab deoarece tesatura se intinde si ochiurile tesaturii vor retine mai putine impuritati. Laveta de sters ochelarii si „dosul de perna” sunt cel mai  usor de gasit filtre textile si cu cea mai buna capacitate de filtrare. Mai multe straturi de material textil vor imbunatati rezultatul filtrarii. Mai putem folosi u

Pentru camping „filtrul  in trei straturi” este de-acum consacrat in manualele de supravietuire fiind recomandat de toti autorii si expertii consacrati.

apa-2_10-bmp       apa-2_13-bmp

In figurile de mai sus (sursa: Net) avem o prima varianta care este pe un trepied improvizat si o a doua varianta facuta intr-o punga din plastic sau un bidon din plastic. Pentru ambele variante unii autori care recomanda aceste sisteme garanteaza ca se obtine apa limpede, clara, sigura pentru a fi bauta. Alti autori sunt mai prudenti.

Daca analizam critic alcatuirea acestor filtre vom constata ca principalele elemente filtrante sunt nisipul si pietrisul. Si iarba. Ei bine, nu e asa. Elementele filtrante sunt straturile textile si carbunele. Pentru a fi bun pentru filtru, atat nisipul cat si pietrisul marunt trebuie sa fie curate. Foarte curate. Nisipul si pietrisul luat de pe malul apei sunt de regula amestecate cu argila si sedimente organice si nu fac decat sa contamineze apa din rau sau lac cu materialul de amestec care va fi spalat de pe particula de nisip sau piatra cand turnam apa prin filtru. Nisipul si pietrisul folosit ca filtru sunt produse de cariera (obtinute din concasarea pietrei dintr-o cariera de undeva de la munte) nu de balastiera (provenite din albia raurilor). Ca sa nu mai vorbim de capacitatea filtranta a ierbii.

In opinia mea trecerea apei prin trei straturi textile si un strat de carbune este suficienta pentru o filtrare acceptabila in vederea sterilizarii. Practic aceste genuri de filtre nu ar trebui recomandate in manualele de supravietuire.

atentie_47-bmp  NU FOLOSITI NICIODATA ACESTE FILTRE.

Daca esti fortat de imprejurari sa-ti filtrezi apa foloseste metoda transferului sau a migratiei apei intre doua vase folosind un material textil hidrofil ca element de transport si vei obtine o apa foarte limpede.

atentie_47-bmp  NU BEA APA FILTRATA FARA SA O DEZINFECTEZI SAU SA O STERILIZEZI. FILTRAREA NU ELIMINA MICROORGANISMELE PATOGENE.

mini-dscf9510

mini-dscf9516

Un material textil foarte bun pe care il recomand este laveta din microfibra pentru ca are o capacitate mare de transport, dar se pot folosi si alte tesaturi din bumbac cum ar fi fasa si vata din trusa medicala, batista, bandana.

© H™

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s