GRUPUL DE SUPRAVIETUIRE

GRUPUL DE SUPRAVIETUIRE


Este aproape imposibil sa supravietuiesti singur in vremuri de colas pentru ca oboseala te va rapune iar cand vei adormi vei deveni o victima sigura a pradatorilor care stau la panda. Trebuie sa recunoastem ca uneori e mai bine singur decat cu parteneri din simplul motiv ca sunt oameni cu care nu se poate face echipa datorita personalitatii lor. Ca sa ramai in viata de unul singur va trebui sa ai un antrenament special ca sa poti ramane in stare de alerta chiar si cand dormi, sau sa ai dispozitive electronice sofisticate care sa te alerteze daca se apropie vreun pericol de la paianjen otravitor la crocodil, sau sa improvizezi dispozitive primitive de avertizare sonora, sau, cel mai simplu, sa ai un caine drept insotitor, in opinia mea acesta fiind cel mai bun sistem de alarma mobil. Chiar daca vei opta pentru varianta “solo” trebuie sa stii ca singuratatea pe timp indelungat este daunatoare pentru psihic. Gandeste-te doar la cazul in care te accidentezi, te ranesti sau te imbolnavesti si nu te mai poti deplasa sa-ti cauti mancarea si apa sau sa aduni lemne pentru foc.

O echipa de supravietuire iti ofera mai multe avantaje: poti sa te odihnesti in siguranta cand stii ca partenerii stau de paza, activitatile se impart si devin mai usoare si mai eficiente, daca un membru se imbolnaveste ceilalti il vor ingriji, mai multi oameni reprezinta o forta importanta de atac sau aparare, de vanatoare sau pentru realizarea unor constructii, sau se aduna unul langa alul si se pot incalzi intr-o iarna geroasa, in grup ai cu cine vorbi sau cu cine te distra.

Exista si dezavantaje: mereu vor apare disensiuni, tensiuni si stari de conflict legate de cat munceste fiecare, de relatiile de dusmanie sau prietenie intre femei si/sau barbati,de cum se imparte mancarea, de cum se face de paza sau de deciziile liderului de grup. Aceste frictiuni nu trebuie admise pentru ca afecteaza intreg grupul

Constituirea unui grup de supravietuire este o sarcina foarte dificila. Sansele de supravietuire ale unui grup depind esential de oamenii care il alcatuiesc. In cazul de fata tu esti liderul de grup (pentu ca esti mai instruit in tehnici de supravietuire decat ceilalti fiindca ai citit articolele de pe acest site) si tu va trebui sa iti alegi oamenii cu care sa faci fata colapsului o perioada cat mai mare de timp fara sa pierzi din membrii grupului.

Vom incerca sa stabilim cateva criterii pentru alcatuirea unui grup de supravituire.

 

  1. Numarul de membri si componenta grupului. Nu exista un numar standard de membri, totul depinde de situatie, de priceperea si deprinderile profesionale ale fiecaruia, de personalitate si capacitatea de adaptare si acceptare de a convietui in echipa. Un numar minim de membri ar fi de 6 persoane adulte pentru asigurarea pazei permanente a grupului pe langa care se vor alatura copiii minori si personae in varsta. In prima etapa grupul de supravietuire se constituie de la sine la nivelul familiei (parinti + copii) la care se pot adauga rudele cele mai apropiate (fratii parintilor si parintii parintilor), apoi prietenii foarte apropiati care au preocupari serioase privind supravietuirea in caz de colaps.
  1. Abilitatile membrilor grupului. Intr-un grup de supravietuire (aproape) ideal (nu exista grup ideal) membrii acestuia ar trebui sa aiba pregatire profesionala diferita si aptitudini si abilitati practice complementare: Seful si secundul sefului (mereu avem nevoie de un sef, nu? daca exista un grup format din doi oameni sigur unul dintre ei va fi seful J)care sa nu intre in conflict de idei intre ei, sa nu adopte o pozitie dictatoriala fata de grup si sa asigure un mediu prietenos si cooperant intre membri fara a face rabat de la disciplina si sa asigure consilierea emotionala (geloziile sunt catastrofale pentru stabilitatea grupului) si medierea conflictelor dintre membrii grupului (chiar si conflictele minore afecteaza tot grupul); Doctorul care sa se ingrijeasca de starea de sanatate si urgentele medicale ale membrilor grupului, sa faca fata unui sistem auster de practica medicala, sa stapaneasca terapiile naturiste pe baza de plante medicinale; Expertul in supravietuire si aparare se va ocupa de instruirea membrilor echipei si va gestiona efectiv situatiile legate de supravietuirea grupului, autoaparare, apararea perimetrului grupului; Vanatorul-pescarul care sa stie sa puna momeli si capcane, cum se prelucreaza un animal vanat sau un peste, cum se gateste si cum se poate conserva carnea; Fermierul care sa se priceapa la gradinarit, agricultura si cresterea animalelor; Inginerul care sa repare motoare, pompe, generatoare de current sau aparate electronice si de comunicatii si sa faca lucruri de care ai nevoie cu resursele pe care le are la indemana, sa fie un talent in a improviza lucruri utile; Meseriasul care sa stie sa prelucreze piatra, os, lemn si metal; Educatoarea care se va ocupa de educarea, scolarizarea si orientarea profesionala a copiilor din grup prin  angajarea acestora ca ucenici in vederea perpetuarii meseriilor; si, probabil cea mai importanta meserie, Actorul, persoana care sa spuna glume, sa cante, sa danseze sa antreneze membrii grupului la jocuri si activitati distractive.

Toti membrii grupului vor participa la adunat lemne de foc, la construirea sistemelor defensive, la aparare, la gradinarit sau alte activitati care necesita efortul intregii echipe.

  1. Criterii de personalitate: altruismul, ingaduinta, blandetea, sinceritatea…
  1. Credinta. Este absolute necesar ca toti membrii grupului sa fie de aceeasi credinta religioasa pentru a nu apare conflicte religioase care sunt foarte periculoase pentru unitatea grupului.
  1. Criterii etice. Cum spuneam, nu exista grup sau echipa perfecta Un grup perfect inseamna 24 personae tinere (12 femei si 12 barbati), persoane perfect sanatoase, cu forta si rezistenta fizica de atleti de performanta, cu cunostiinte despre supravietuire la nivel de experti, cu cunostiinte in diverse specialitati la nivel de studii universitare de lunga durata, maestri in arte martiale, care se stiu din copilarie, care se inteleg perfect intre ele, nu au avut niciodata vreo neintelegere etc etc. In practica grupul este total imperfect: adultii tineri nu sunt chiar asa de tineri, unii au cunostiinte minime de supravietuire, nu au rezistenta si forta fizica sa mearga 1 km cu un rucsac de 12 kg in spate pe drum drept fara sa faca o pauza lunga, au copii inca foarte mici, la acestia se adauga una sau mai multe persoane aflate in ingrijire care pot fi persoane varstice (parinti, bunici) sau persoane relativ tinere (alte rude) dar cu dizabilitati care au capacitatea fizica de munca si de deplasare diminuata, apoi sa nu uitam pestisorul, papagalul, pisica pe care nu le poti abandona pentru ca toti sunt familia ta.

Criteriile etice de grup spun ca:

daca nu ai apa, mancare, haine si adapost  ti se va da;

daca esti bolnav te vom ingriji,

nimeni nu va fi lasat in urma, nimeni nu va fi abandonat pe drum;

daca mori ne vom ocupa de inmormantarea ta,

in grup toti suntem egali;

in grup toti respectam aceleasi reguli;

tot ce detinem impartim in grup

toti muncim pentru unitatea, siguranta si stabilitatea grupului.

Citeriile etice sunt putin utopice si comuniste. Va fi practic imposibil ca doi oameni sa ofere toate cele necesare supravietuirii pentru alte 3 sau mai multe persoane. De aceea e necesar ca in grupul de supravietuire sa fie mai multe persoane mature tinere decat copii si batrani la un loc.

Rezistenta unui grup de supravietuire trebuie testata prin jocuri de supravietuire. Si prin testul de incredere in partener ( il stiti? acela in care unul din parteneri sta in picioare cu bratele ridicata in lateral si se lasa sa cada pe spate stiind ca partenerul lui il va prinde la timp ca sa nu cada).  Stabiliti o iesire in natura intr-un weekend. In care toti sa fiti la un loc pentru doua zile si doua nopti. E o metoda sa va cunoasteti mai bine si sa va analizati comportamentul in “ora de sinceritate” de la sfarsitul jocului inainte de a pleca spre casa in care sa va spuneti ce v-a placut si ce nu din micul exercitiu.

© H™

Anunțuri

Un gând despre „GRUPUL DE SUPRAVIETUIRE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s