LUMINA & CALDURA(1) LANTERNE

LUMINA & CALDURA(1) LANTERNE


mini-dscf9565

Despre lanterne in general:

Ca prepperi suntem dependenti de lanterne. Pentru ca stim cat de importanta este o sursa sigura de lumina. Si cumparam mereu lanterne pentru de fiecare data apar lucruri noi mai bune decat cele pe care le avem acasa.

De ce fel de lanterne avem nevoie?

brelocuri (usoare, de purtat la chei)dscf9569

de buzunar (sau de poseta, de borseta, de rucsac / mici si puternice)mini-dscf9571

cu manivela (n-au nevoie de baterii, ceea ce este un avantaj)mini-dscf9576

frontale (cand trebuie sa ai mainile libere)mini-dscf9653

mini-dscf9579

proiectoare de mana sau de masina  (daca vrem musai sa vedem departe / de carat cu masina)

pro-ramka_12624  proiector-hella

felinar de camping (de carat cu masina)   pro-trespass-lanterne-emitter-20-leds

Si daca vrem cu adevarat sa vedem bine pe intuneric fara sa fim vazuti ne luam un night-vision binoclu-infrarosu-300x205  cum fac toti oamenii seriosi. Nu?

Cum alegem lanterna potrivita?

 1. la ce o folosim? pentru acasa, la purtator pentru urgente, pentru excursie, pentru masina, pentru vanatoare sau pescuit, tactica.
 2. distanta la care bate este data de focalizare si puterea lampii si poate fi de la 10 la 500m. Lanternele avansate tehnologic au doua moduri de iluminare: focus – o raza concentrata pentru vedere la distanta (50-200m)  si flood – o lumina dispersta pe un camp vizual mare pentru vedere la distanta mica (5-20m)
 3. tipul sursei de lumina poate fi lampa cu xenon, LED sau mixte. Lanternele LED consuma mai putin curent deci timpul de utilizare al unui set de baterii este mai mare.
 4. greutatea lanternei poate fi de la sub 100g la mai mult de 3 kg functie de cat de mare e sursa de curent.
 5. sursa de curent poate fi acumulator incorporat (ceea ce nu e o solutie prea sigura) sau baterii sau acumulatori de schimb, ceea ce este de preferat.
 6. durata de iluminare pentru un set de baterii depinde de puterea consumata de sursa de lumina. La putere maxima bateriile pot tine 1,5 – 4,5 ore, iar la puterea minima de la 100 de ore (ceea ce este foarte bine) pana la 250 ore (ceea ce este excelent). De stiut ca puterea minima ofera suficienta lumina cat sa citesti o harta sau sa vezi drumul la 5 metri in fata.
 7. marca , daca tinem neaparat sa avem garantia producatorilor consacrati.
 8. pretul spune cam totul despre o lanterna si merge de la 15 lei pana peste 1500 lei, dupa cum isi permite cumparatorul iar hobby-urile sunt foarte costisitoare. Am cativa amici pescari care sunt extrem de amuzanti cand discuta ultimele achizitii atunci cand se intalnesc: „Mi-am luat una noua mai buna ca cealalta de acasa”… „ba a mea e mai buna ca vede mai bine”…”dar a ta e mai grea ca ale noastre” etc.

In concluzie o lanterna trebuie sa fie usoara, rezistenta la izbituri, sa tina mult, sa bata departe, sa fie o marca cunoscuta si daca se poate, sa fie si ieftina.

_atentie_52-bmp

 • Nu lasati bateriile sau acumulatoarele in lanterna daca nu o folositi timp mai indelungat.
 • Fiecare membru din grupul de supravietuire sau din familie va trebui sa aiba o lanterna in bagajul de evadare si un set de baterii de rezerva.
 • Nu folositi pentru iluminat toate lanternele odata decat in caz de necesitate absoluta. Veti avea lumina pentru mai mult timp daca faceti economie.

Ce as alege eu?

Pentru vremuri de colaps as alege o lanterna led cu manivela. Nu se stie daca vom gasi baterii de schimb. Daca are doua faze si se poate incarca si de la soare e si mai bine. Nu  da multa lumina dar e usoara si  se poate utiliza cu succes si acasa si in caz de deplasare.mini-dscf9598

Pentru rucsacul de urgenta sau de excursie as alege doua lanterne. O lanterna de mana cu zoom, usoara, ieftina (15-20 lei in bazar, depinde de vanzator) dar foarte buna,

lanterna-zoom113

si o lanterna frontala de marca, de exemplu BEAL FF 170 sau FF190 pe care le recomand cu caldura. Sunt acceptabil de scumpe dar garantez ca fac toti banii pe care ii dati. Sunt genul de lanterne care cand le aprinzi zici ca s-a facut ziua.

mini-dscf9581

mini-dscf9582

http://www.beal-planet.com/en/frontales/71-frontale-FF170.html

http://www.beal-planet.com/en/frontales/72-frontale-FF190.html

Si voi pastra si lanterna breloc de la chei.

©H™

Anunțuri

3 gânduri despre „LUMINA & CALDURA(1) LANTERNE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s