LUMINA SI CALDURA (3) Cu ce aprindem focul

LUMINA SI CALDURA (3) Cu ce aprindem focul


attention__8-bmp  Un lucru este eficient daca este facut corect, imediat si foarte repede.

Uneori de un foc poate depinde viata ta. De exemplu intr-o iarna geroasa in care hainele nu te apara suficient de frig, umezeala si vant. Si o haita de lupi flamanzi iti da tarcoale din ce in ce mai aproape. Sau…auzi elicopterul care te cauta, e la doar 2 km de tine si singura posibilitate de semnalizare e cu fum. In plus focul iti da o senzatie de confort, de siguranta si de relaxare si iti ridica moralul mai ales daca iti poti face o mancare sau o bautura calda. Daca nu exista conditionari speciale privind camuflajul focul este esential indiferent de vreme.

In principiu avem trei metode tehnice de aprins focul: amnarul, chibritul si bricheta.mini-dscf9712

In practica folosim doar chibritul si bricheta.

Cum mai spuneam pe aici, toti, dar toti dom’le, expertii in tehnici de supravietuire recomanda sa avem amnar in bagajul de evadare. Nu inteleg de ce? Ca sa aprinzi focul cu amnarul trebuie sa fii meserias si sa ai amorse uscate si special alese pe care sa arunci scanteia. Ceea ce vedem la tv ca face Bear Grylls e show: mananca gandaci, se tavaleste in noroi si altele din astea.. Daca o sa va uitati bine cum aprinde el focul, adica dupa ce da scanteia din amnar se si ridica o flacara de un metru, ceea ce in realitate nu se intampla niciodata decat doar daca punem niste benzina acolo (si nu cred ca nu pune). In opinia mea mai aproape de ceea ce se numeste curs de supravietuire este Ray Mears. In plus traim in secolul 21 si ar fi pacat sa ma chinui sa aprind focul cu amnarul si sa-mi ia o ora (si s-ar putea sa nu reusesc)  cand pot aprinde un foc in cinci minute cu vreascuri care nu sunt chiar perfect uscate folosind o bricheta. Iar daca vremea e rea, bate vantul si e umezeala sau chiar ploua sau ninge pot folosi si spirt solid, sau cateva picaturi de petrol, benzina sau motorina pentru pornirea focului.

Am vrut sa fac aici o comparatie intre diverse mijloace de aprindere a focului (un foc pe zi):

Amnarul. Un amnar bun da cam 5000 de scantei. Fiecare scanteie il toceste. Nu orice scanteie aprinde un foc. Sa spunem ca una din cinci. Deci un amnar ne ajunge pentru 1000 de focuri. Adica aprox 3 ani. Greutate 120 g. Volum mediu. Pret 60 lei.mini-dscf9718

Chibrituri pentru 1 an. Volum mare, greutate mica, pret 1 leu/pachetul de 10. Daca se umezesc nu mai pot fi folosite dar se pot usca si sunt bune din nou.mini-dscf9618

Bricheta: 1000 aprinderi garantate, foc pentru 3 ani. Volum mic, greutate mica, pret 2,5 lei.mini-dscf9621

Foc pentru next generation: mini-dscf9623

Butelia de gaz de 270 ml, bricheta de 10 ml, rotunjit cu pierderi vom avea 25 de reincarcari. Daca un plin ajunge 3 ani, o butelie ne va ajunge pentru 75 de ani.

Ei bine, dupa 73 de ani va fi cazul sa ne preocupe cu ce vom aprinde focul cand se va produce colapsul gazului de bricheta. Dar si pentru asta exista solutii: amnarul traditional (asta e razbunarea amnarului ) din cremene si otel si frecarea a doua lemne uscate intre ele (fie direct  fie cu arc si sfredel)

Acum sper ca ati inteles de ce prefer eu brichetele. Un prepper adevarat are la el cel putin 3 brichete in buzunare diferite ale hainelor.

©H™

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s