DESPRE DEZASTRE


nuke dis

Ca sa putem sa ne pregatim trebuie sa stim pentru ce anume vrem sa ne pregatim.

Dezastrele pot fi mai mici sau mai mari functie de:

-numarul de oameni afectat( de la dezastre personale, locale, regionale sau mondiale)

-marimea teritoriului afectat(locale, nationale, continentale, zonale sau globale)

-durata efectelor(de scurta durata, de durata medie, de lunga durata si a caror durata nu poate fi precizata).

Unele dezastre sunt cunoscute, adica s-au mai produs si stim cum se desfasoara, ce efecte au si ce masuri de salvare putem aplica (inundatii, cutremure, tsunami, uragane, accidente nucleare). Altele sunt total necunoscute (razboi nuclear, revolta masinilor, impactul cu un asteroid, pandemia zombie etc) si doar viziunea unor inspirati scenaristi si regizori de filme ni le arata in productiile lor.

Si aici as vrea sa fac o remarca. In ultimii 20 de ani a crescut foarte mult productia de filme si seriale cu subiect apocaliptic si postapocaliptic din categoria SciFi. Ca aceste filme sunt niste opera de arta prin ideile din scenariu si prin multitudinea, complexitatea si finetea efectelor speciale nu contesta nimeni, dar in aceste productii trebuie vazuta si latura educativa adica ni se prezinta ce este posibil sa se intample la un moment dat astfel incat sa nu fim luati prin surprindere si chiar ni se fac recomandari cu ce masuri ar trebui sa luam, cum sa ne pregatim si cum sa actionam pentru a face fata unor evenimente catastrofale nemaiintalnite.

_atentie__5-bmp In opinia mea aceste filme, desi sunt catalogate drept fictiuni, sunt mesaje avertisment. De ce? Pentru ca mai toate SF-urile de ieri au devenit realitate azi (in mai putin de 30 de ani) si daca tinem cont de viteza de dezvoltare tenologica SF-urile de azi vor deveni realitate maine, adica in mai putin de 10 ani. Mereu m-am intrebat de unde le vin in cap scenaristilor atatea idei pentru filmele lor, care mai de care mai surprinzatoare. Si am gasit un raspuns. In laboratoarele secrete se lucreaza intens la “niste chestii” pe care nici noi, oamenii banali, si nici scenaristii si regizorii de filme SF nu ni le putem imagina . Si oricat de secreta ar fi o activitate tot exista undeva o scurgere de informatii, chiar si involuntara. Pentru niste oameni de arta este suficienta aceasta frantura de informatie in jurul careia, datorita geniului creator, se construieste un film. De aceea spuneam ca ceea ce este SF azi, maine va fi o realitate socanta desi teoretic am fost avertizati.

Mesajul de avertizare nu este pentru toti spectatorii care vad un film, e doar pentru cei care au ochii deschisi si urechile desfundate ca sa le inteleaga rostul de dincolo de arta.

 Oamenii trebuie iubiți și lucrurile folosite. Haosul lumii de astăzi este pentru că iubim lucrurile și folosim oamenii. – Dalai Lama

Dezastrele pot fi de trei feluri:

banda_89-bmp

     Dezastre naturale

 • CUTREMURE
 • INUNDATII
 • URAGANE, TORNADE
 • ERUPTII VULCANICE
 • ALUNECARI DE TEREN
 • AVALANSE
 • PLOI DILUVIENE
 • GRINDINA, NINSORI, INZAPEZIRI, VISCOL, GERURI CUMPLITE

  banda_89-bmp

  Dezastre umane

  • PAMDEMIE – stim deja cum arata o pandemie (gripa aviara, boala vacii nebune s.a.) adica un virus, de regula produs de om si scapat de sub control, care se raspandeste foarte repede, are perioada scurta de incubatie si afecteaza plantele, animalele si/sau omul in mod direct sau prin intermediul unui vector purtator. Faptul ca aproape o treime din populatia globului traieste in mari aglomerari urbane face din acestea un teren prielnic de propagare a contaminarii. Iar calatoriile aeriene intercontinentale fac sa nu existe nici o bariera in raspandirea la nivel planetar a unei pandemii in cateva saptamani sau mai putin iar distrugerea masiva a vietii pe pamant sa se produca in cateva luni. Prin urmare, daca o sa te trezesti cu un zombi la usa sa nu fii surprins, sa stii ca s-a declansat o pandemie.
  • EMP – pulsul electromagnetic, asa cum ii spune si numele, este un impuls electromagnetic de intensitate exceptional de mare si cu o durata mica  si care are ca effect scoaterea din functiune a aparatelor electronice si a aparatelor, masinilor, circuitelor si retelor electrice prin arderea dispozitivelor semiconductoare si a celorlalte componente electronice, arderea bobinajelor in transformatoare si motoare electrice si topirea retelelor de transport. Pulsul electromagnetic poate proveni de la eruptiile solare daca au o intensitate foarte mare sau de la explozia unei bombe atomice la mare altitudine deasupra solului, explozie provocata ca act de sabotaj al unui stat asupra altui stat. Masura de protectie este cusca lui Faraday. Dar cum nu putem face o astfel de cusca pentru reteaua de calculatoare si pentru cea de distributie a energiei electrice vom fi adusi in situatia comunei primitive: fara lumina, fara comunicatii, fara transport. Solutii? Lumina de la lumanare, transport cu caruta, comunicatii – vom vorbi mai mult intre noi.
  • INTELIGENTA ARTIFICIALA SI RASCOALA MASINILOR – dupa ce a inventat roata omul a visat sa creeze o masina cu care sa vorbeasca si care sa fie atat de desteapta incat sa-i dea raspunsuri la toate intrebarile care il rodeau. Si iata ca dorinta i s-a indeplinit. Inteligenta artificiala e in stare avansata. Masinile primesc deja comenzi vocale, raspund vocal cu o voce calda de Esca desi au forma unui dulap sau al unui tanc. Sunt si roboti gratiosi care alearga sau danseaza. Masinile fac analize logice complexe si probabil ca au un mod de gandire propriu si urmeaza ca in cativa ani sa aiba si suflet, sentimente si trairi emotionale. Oricum in ultimii 100 de ani masinile desi au fost create sa usureze munca omului au devenit incetul cu incetul cel mai mare dusman al omului pentru ca i-au furat serviciul si asta fac si in continuare. Acum calculatoarele fac evaluarea performantelor omului. Acesta e un alt pericol, sa ajungi la mana masinii. Deja sistemele cibernetice se autoprotejeaza, au zone in care omul nu mai poate sa intervina sau i se interzice accesul. Cand masina devine superinteligenta, adica mai inteligenta decat omul aceasta va fi imposibil de controlat. Mai este doar un pas pana cand masina va deveni atat de puternica incat  isi va declara independenta fata de om. Deja sunt in exploatare autoroboti, adica roboti autonomi care indeplinesc misiuni (de lupta, evident) in baza unor date initiale si care isi adapteaza si isi perfectioneaza actiunile in functie de conditiile la care sunt expusi. Daca robotul respectiv considera ca si-a incheiat misiunea atunci se intoarce la baza, daca nu, isi continua misiunea pana i se termina bateriile. Oricum, o inteligenta artificiala isi va lua treaba mult mai in serios decat credem noi.Un exemplu sugestiv este Terminator si Skynet. Roboti autonomi sunt acum unele tipuri de drone zburatoare, dar exista si drone terestre si subacvatice. Daca omul va face o masina mai inteligenta decat el atunci aceea va fi ultima lui realizare tehnologica. Acea masina nu va mai putea fi controlata de om.In continuare masina va face alte masini si mai inteligente fara ca omul sa mai aiba vreo contributie. Iar interconectarea prin internet a acestor supermasini cu alte sisteme de calcul  va creea ceva ce nu poate fi definit. [1] Si asta se poate numi un sfarsit pentru om, sa fie scos din schema ca un element de care nu mai ai nevoie. Ar mai exista posibilitatea ca masina superinteligenta sa accepte coexistenta cu oamenii ca un gest de ingaduinta fata de creator desi e putin probabil. Acesta pare a fi un scenariu foarte apropiat de realitate cu o perspectiva optimista de 10-15 ani. In acest domeniu se lucreaza cu frenezie.

[1] acum multi ani in urma am citit o poveste sf care mi-a ramas in minte. Se spunea in povestea aceea ca marile puteri ale lumii au hotarat sa faca un supercalculator, atat de mare si puternic incat sa poata raspunde la orice intrebare, sa rezolve orice problema, sa faca orice calcul, san u existe ceva ce san u poata rezolva.  Au adunat cei mai mari specialisti, au adunat banii de care aveau nevoie si au inceput sa-l faca. Dupa multa munca calculatorul era gata. S-au adunat la inaugurare  sefii de state, prim-ministri, oameni mari, oameni mici, presa etc. Toti discutau intre ei ce sa intrebe calculatorul ca sa vada cat de destept e. Ii pun fel de fel de intrebari la care calculatorul raspunde imediat fara nici o dificultate. Toti cei adunati erau multumiti de realizare. La un moment dat se aude din sala “domnu’ operator, ia intreaba-l dom’le  daca exista Dumnezeu?”  Domnu operator tasteaza  “Exista Dumnezeu?” da enter si toata lumea se astepa sa apara raspunsul, dar nimic. Liniste. Ecranul verde era gol. Toata lumea era uluita. Trec minute. Nimic. Ingrijorare. Indignare. Alte minute. La un moment dat ecranul prinde viata. O tacere grea se asterne in sala. Pe ecran apare scris “DA…” si dupa cateva secunde bune, cateva linii mai jos “…ACUM EXISTA”.

 • SCHIMBARILE CLIMATICE – desi ar trebui sa pun acest dezastru la cauze naturale, prefer sa-l pun aici, argumentat. Clima pe pamant a suferit schimbari nesemnificative in decursul a milioane de ani. Bunicii nostrii stiau sigur cand e vremea semanatului, cand e vremea culesului, cand va ploua, cand va cadea prima zapada. Stiau cate lemne sa adune, stiau cat dureaza iarna si cat de grea va fi. Natura avea reguli stiute. In ultimii 20-30 de ani au aparut  schimbari climatice care se produc foarte repede, in decurs de cativa ani. Natura incepe sa nu mai aiba nici o regula ceea ce afecteaza dramatic agricultura. In unele zone ploua prea mult, in altele e seceta prelungita, ninge unde nu a mai nins niciodata, vantul bate prea tare, grindina apare din senin si sa nu mai spunem ca perioada friguroasa de la noi a ajuns sa dureze 7 luni si la tv se vorbeste de incalzirea globala. Despre experimentele de control climatic si geodezic s-a scris foarte mult asa ca nu mai e un secret ca si acesta e un fel de razboi in care arma este foametea. In plus construirea giganticei hidrocentrale de pe Yang-Tse in China face ca pe circumferinta Pamantului sa existe o concentrare de masa care il face sa se comporte ca o roata neechilibrata ceea ce ii va afecta in timp pozitia axei de rotatie, respectiv orientarea fata de soare. Daca ati vazut cum se misca un titirez cand ii scade vitexa de rotatie va puteti imagina cam in mod similar se misca si pamantul. In anii urmatori vom vedea ca soarele nu mai rasare din locul unde stiam iar la amiaza nu mai e la zenith, ci deplasat. Schimbarea pozitiei fata de Luna va avea efecte majore a supra miscarii placilor tectonice cu urmari asupra frecventei si fortei cutremurelor.
 • RAZBOIUL ATOMIC – nu trebuie multe bombe nucleare ca sa distrugi pamantul. Cateva bombe ar ucide foarte multi oameni prin foc si boala de iradiere iar restul vor muri de foame si frig in timpul iernii nucleare care va urma datorita norului de fum si praf care va acoperi cerul ani la rand.
 • RAZBOIUL MODERN – Razboiul modern chiar daca nu foloseste arme nucleare nu este un razboi cavaleresc in care se face o declaratie de razboi, se stabileste un camp de lupta, o linie a frontului si iti vezi inamicul cu care te vei lupta la 300m distanta. Razboiul modern are front peste tot si se desfasoara permanent si nu trebuie sa tragic cu pusca pentru a face victime. Exista arme economice, financiare, de manipulare in masa, subliminale cu care iti poti rapune adversarul inainte ca acesta sa isi idea seama despre ce e vorba. Acum inamicul este nevazut. Sta in fotoliu la un panou de comanda la mii de km distanta de unde dirijeaza o drona (pe care nu o vezi, nu o auzi si nu o detectezi cu radarul) care iti va pulveriza , de exemplu, 1ml ser continand un virus care iti va ucide o suta de mii de oameni in urmatoarele trei zile, fara selectie, civili si trupe. Dupa ce aduce  drona la baza inamicul tau nevazut semneaza condica, se suie in masina si se duce la o bere cu amicii sau acasa la familie cu constiinta impacata ca are un job si acolo face ce i se cere pentru ca este foarte bine platit. Nu din devotament, nu din patriotism, nu din constiinta civica, ci doar pentru ca ia o leafa.
 • MICROBIOLOGIA – daca vorbim de arme de distrugere in masa la scara foarte mare, atunci trebuie sa stiti ca microbiologia are o sectiune speciala si foarte secreta care se ocupa de arme biologice. Aceste arme sunt foarte eficiente prin capacitatea impresionant de mare de distrugere a fortei vii. Si exista probabil foarte multi agenti patogeni (sute? mii? ) care sunt pregatiti pentru a fi folositi ca sa produca pandemii controlate. (sanky!)
 • INGINERIA GENETICA – este o alta ramura a biologiei care se ocupa cu manipularea materialului genetic prin care recombina AND animal si vegetal care in mod natural nu sunt compatibile obtinandu-se organisme cu caracteristici speciale. O alta activitate in cadrul ingineriei genetice este clonarea . “Clonarea organismelor reprezintă un ansamblu de procedee prin care se cultivă o singură celulă şi se obţine o colonie de celule identice. În urma clonării rezultă clone (celule şi organisme pure, identice, ce provin dintr-un singur părinte). La plante (care prezintă fenomenul de totipotenţă), clonarea se realizează prin androgeneză şi ginogeneză. La animale, se realizează transplantul de nuclei străini în ovule la care s-au îndepărtat nuclei. Metoda clonării prezintă avantajul că, de la un singur organism adult, se pot obţine copii perfect identice, din punct de vedere genetic, ale organismului donator.” (sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Inginerie_genetica). Daca specialistii au reusit sa faca o oaie prin clonare (celebra Dolly daca va aduceti aminte) ma gandesc ca n-ar fi imposibil sa faca  niste dinozauri din celule prelevate de la fosile sau niste clone umane pentru piese de schimb. Asta ar fi partea romantata a povestii despre clone. Partea dramatica  este “soldatul universal”.
 • ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC – Organism modificat genetic sau transgenic (sau mutant) este termenul cel mai folosit pentru a defini o plantă de cultură sau un animal aparent normal căruia, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică, i s-au transferat gene de la alte specii (plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane), pentru a-i conferi anumite proprietăţi noi. (sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Organism_modificat_genetic ). Daca este sa dam crezare specialistilor cel putin in ceea ce priveste plantele pentru uz alimentar vom vedea ca dupa unii sunt o minune a tehnicii prin productiile record care se obtin iar dupa altii ca sunt o bomba cu ceas pentru organism. Inclin sa ii cred pe cei din urma.
 • CERN – Conseil européen pour la recherche nucléaire (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară) este un laborator in Elvetia unde niste savanti se joaca cu un superaccelerator de particule in baza unor ipoteze emise de ei si contrazise de altii. Ideea este ca ei fac acolo niste experimente care nu se produc nicaieri in univers iar rezultatul ar putea fi disparitia pamantului dupa cum afirma unii cu optimism. Pesimistii si prudentii considera acest accelerator un dispozitiv apocalyptic. Nimeni nu stie exact ce urmari ar putea avea ciocnirea controlata a doar doua mici particule de dimensiuni subatomice. Probabil ca o gaura neagra microscopica sta pitita undeva acolo pana mai creste putin ca sa ne poata inghiti.
 • EFECTUL DE SERA – este un termen folosit pentru a evidenţia contribuţia unor anumite gaze emise natural sau artificial la încălzirea atmosferei terestre prin modificarea permeabilităţii atmosferei la radiaţiile solare reflectate de suprafaţa terestră. Acest fenomen a fost descoperit de Joseph Fourier în 1824. Principalul element responsabil de producerea efectului de seră sunt vaporii de apă (70%). Următoarea pondere o are dioxidul de carbon (9%), urmat de metan (9%) si ozon (7%). => incalzirea globala.
 • SUPRAVACCINAREA – no comment.
 • DECLINUL POPULATIEI – no comment.
 • MEDICAMENTELE – no comment.
 • E-URILE – no comment.
 • PESTICIDELE – industria chimica a ajuns la perfectiune. Poate imita orice aroma si gust natural. Prin anii 80 cand am citit intr-o revista comunista ca in anul 2000 vom manca carne din petrol nu am putut sa nu exprim “ hai ca asta ar fi culmea!” Iata ca am ajuns sa nu mananc chiar carne din petrol dar am mancat destule alte chestii care nu erau din carne dar miroseau a friptura sau a kaizer afumat. Tot industria chimica face si pesticidele pentru intretinerea culturilor agricole. Rezultatul este ca insectele care realizeaza polenizarea mor. Fara polenizare nu avem productie agricola si seminte pentru reluarea ciclului productiv. Si nu vom mai avea nici miere. Asta inseamna foamete si moarte. Dar sa nu ne ingrijoram, mai exista petrol iar chimia a ajuns la perfectiune.
 • NANOTEHNOLOGIA – Prima data am auzit despre nanoboti (nanoroboti – roboti de dimensiuni nanometrice) intr-o poveste SF prin anii 80 si chiar am fost uimit de ce idei le mai vin in cap scriitorilor din acest gen literar. Dupa 30 de ani SF-ul devine realitate. Pe masura ce tehnologia progreseaza miniaturizarea devine tot mai accentuata astfel ca am ajuns sa gandim proiectarea la dimensiuni nanometrice.Se pare ca din punct de vedere constructiv nu exista nici o limitare in a face mecanisme functionale autonome atat de mici. Scopul pentru care au fost conceputi si realizati a fost domeniul medical. Se injecteaza un ser cu nanoboti in vena. Dar mai simplu, fara durere, pot fi introdusi in organism cu niste picaturi puse in ochi. Odata ajunsi in organism se vor apuca de reparat defectiunile din sistemul digestiv, circulator, osos sau orice alt loc care are nevoie de service specializat. Sa scapi de cancer va fi floare la ureche sau de o ciuperca care te sacaie de mai multi ani.Pentru ca sunt atat de mici principiul dupa care lucreaza este cel al rearanjarii atomilor. Vor face apa din piatra seaca, vor  dace diamante din carbon extras din dioxidul de carbon  din procesul respirator. Probabil pietrele la rinichi vor fi niste mici diamante in viitor. In plus nanobotii vor combina atomi pentru a face materialele necesare construirii altor nanoboti. Mai multi nanoboti se vor putea uni pentru a forma o celula de lucru care va putea efectua operatiuni mai complexe, mai grele, mai voluminoase, cu viteza mai mare. Pana aici totul pare ok. In realitate se va intampla altceva. Daca un nanobot care nu are treaba se va rataci undeva pe pamant singura lui ocupatie (cand nu are alta treaba, am spus) este auto-replicarea, adica sa construiasca alti nanoboti ca sa aiba companie. La inceput  va fi un nanobot care va mai face unul, apoi doi nanoboti vor face alti doi si vor fi patru care vor face alti patru. Apoi cei opt vor face alti opt si tot asa in progresie exponentiala. Estimarea specialistilor este ca la fiecare 72 de ore fiecare atom de pe pamant va fi transformat intr-un nou nanorobot, adica pamantul, nisipul, muntii, apele, aerul, plantele, animalele, masinile, casele si chiar si oamenii.Intr-un final, cand se vor termina toti atomii de pe pamant va exista un gigabot format di miliarde si miliarde de nanoboti care, ghiciti ce vor face?  Se vor manca intre ei. Partea amuzanta a activitatii nanobotilor cand nu au o treaba de facut este in cazul unei invazii extraterestre. Otice atom de extraterestru va fi transformat in nanoboti. Daca totusi extraterestrii se prind ca ceva nu e in regula si pleaca de pe pamant e sufficient sa se lipeasca de ei doar un singur nanobot pentru ca sa nu mai existe invazii in viitor. V-am spus eu ca sunt asa micuti , jucausi si terifiant de simpatici. Si in acest sector se lucreaza cu o frenezie care te baga in sperieti pentru realizarea primului exemplar.
 • VIRUSII DE CALCULATOR SI INTERNETUL – acesta este subiectul care imi place cel mai mult. Am o vorba : sfarsitul lumii vine prin internet. Desi sistemele de protectie ale internetului sunt extrem de sofisticate si eficiente cred ca pana la urma se va gasi un programator mai inteligent decat masinile si care sa creeze un virus atat de subtil incat sa treaca de toate barierele de protectie si sa dea peste cap poate sistemele computerizate de pe glob. Asta inseamna ca vom ramane fara internet, fara telefonie, fara radio si televiziune, fara curent electric, fara gaz, fara apa, fara mancare, fara banii de pe card dar si fara datoriile din banca. Dupa ce vom depasi momentele de panica, de disperare si de enervare paroxistica vom trece la lucrurile cu adevarat serioase: colapsul economic si haosul social. Si asta nu e totul. Sistemele de securitate ale laboratoarelor secrete nu vor mai fi active si este posibil ca o multime de organisme mutante si agenti patogeni sa fie scape din custile in care sunt tinuti si sa produca foarte repede o pandemie globala sau cine stie ce alta nenorocire. Ca sa scapam de acest dezastru cred ca ar trebui sa ne ascundem noi in niste custi.
 • SUPRAVEGHEREA PERMANENTAsupravegherea în masă reprezintă supravegherea omniprezentă a unei întregi populaţii sau a unei fracţiuni a acesteia. Guvernele de astăzi au efectuat frecvent supravegherea în masă a cetăţenilor lor, explicându-le că ele cred că este necesar pentru a-i proteja de grupări periculoase, cum ar fi terorişti, criminali sau subversivi politici şi pentru a menţine controlul social. Supravegherea în masă a fost criticată din mai multe motive, cum ar fi încălcări ale constituţiei şi ale drepturilor de confidenţialitate, ilegalitate, pentru pierderea libertăţilor politice şi sociale, motive pentru care unii oameni se tem că va duce în final la un stat totalitar în cazul în care opoziţia politică este strivită de programe de supraveghere. Si toate se fac in numele democratiei, a libertatii si sigurantei cetateanului.[ Democraţia înseamnă doi lupi şi un miel care votează meniul pe care îl vor servi la masă. Libertatea este un miel bine înarmat care contestă votul.(Benjamin Franklin)]Un astfel de stat poate fi, de asemenea, menţionat ca un stat cu poliţie electronică. Teorie. Practica ne arata ca in toate tarile statul propaga masuri de acest gen tocmai impotriva poporului care il tine in viata. Fara popor nu ar exista statul, nu? Probabil ca intr-un final popoarele se vor satura sa fie sclavele statelor lor si se vor rascula. După 11 septembrie 2001, serviciile secrete americane înregistrează zilnic 1,5 miliarde de convorbiri telefonice. De la 29 noiembrie 2015, Agenţia Naţională pentru Securitate din Statele Unite (NSA) opreşte programul său de supraveghere în masă prin care a colectat, zilnic, date despre convorbirile telefonice a milioane de americani. Stoparea supravegherii în masă a fost decisă printr-o lege adoptată de legislativul american. Programul va fi înlocuit cu proceduri mai bine ţintite de supraveghere. La 20 ianuarie 2009 în România s-a legalizat ascultarea telefoanelor, înregistrarea SMS-urilor şi a e-mail-urilor desi Constituţia României prevede ca :„Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.” (sursa: wikipedia.org ). Supravegherea generala a ajuns o arta. Cel ce te supravegheaza stie ce ai in calculator chiar daca ti-ai pus parole complicate la toate intrarile, stie cu cine corespondezi, stie care sunt domeniile tale de interes dupa paginile pe care le accesezi iar retelele sociale vin sa completeze panoplia de mijloace de supraveghere. Daca ai folosit cardul bancar se poate sti in ce zona esti si ce cumparaturi ai facut, iar telefonul mobil iti poate fi localizat cu o precizie de cativa centimetri, la fel ca si GPS-ul din masina. Chiar daca folosesti un telefon anonim cu cartela vei fi recunoscut dupa voce. Satelitii au dispozitive optice atat de avansate incat iti pot citi ziarul care il ai in mana iar a te gasi intr-o multime nu mai e o problema, prin recunoatere faciala si biometrica vei fi gasit chiar daca ai o masca pe fata sau ti-ai schimbat mersul si vrei sa pari mai mic de statura iar lumea s-a umplut de camere de supraveghere. In lumea in care traim nu mai avem libertate, intimitate si viata privata pentru ca cineva a decis ca siguranta cetateanului e mai importanta.

atentie_47-bmp  „Cel care isi dă libertatea pentru siguranţă, în final le va pierde pe amândouă” (Benjamin Disraeli (1804-1881))

 • LEGEA MARTIALA – este unul dintre cele mai dusmanoase dezastre produse de om. Legea Martiala (LM) sau Starea de necessitate (SN) sau Starea de asediu (SA) se decreteaza de presedintele tarii in caz de razboi, de invazie, de catastrofa majora sau dezastru generalizat. La instituirea LM constitutia se abroga, deci nu mai exista drepturi si mai ales libertati cetatenesti. Administratia centrala si locala trece sub comanda militara, constitutia si drepturile si libertatile consfintite de aceasta sunt anulate iar sistemul legislativ si juridic este simplificat si mult mai sever. Instituirea LM are ca scop marirea eficientei controlului populatiei prin masuri exceptionale de forta aplicate cu ajutorul armatei. Masurile care se iau pot fi urmatoarele:

-limitarea maxima a drepturilor si libertatilor cetatenesti.

-Interdictii de circulatie pentru oameni si vehicule.

-interzicerea deplasarii oamenilor in grupuri mai mari de 3 persoane.

-Interzicerea deplasarii in afara programului stabilit

-interzicerea manifestatiilor si demonstratiilor.

-Interzicerea adunarilor si intrunirilor inclusiv a celor religioase

-Inchiderea scolilor si a altor obiective sociale (restaurante, baruri, cluburi)

– Efectueaza razii si perchezitii oriunde si oricand este nevoie fara un mandat in acest sens.

-Sa confiste bunuri personale in timpul perchezitiilor sau raziilor incepand cu abiecte personale, bunuri de valoare, bani, bijuterii, obiecte de arta si terminand cu mancarea, apa, pasta de dinti si sapunul.

-Confiscarea obiectelor  din lista speciala: telefoane mobile, statii radio, telefoane prin satelit, antene satelit, receptoare radio.

-Sa rechizitioneze bunuri personale si afaceri ca fiind in interesul statului: masini de orice fel, case, sedii de firma, fabrici, baze de productie, magazine, cluburi, restaurante, hoteluri, terenuri, paduri, iazuri, lacuri.

-Sa aresteze pe oricine sub orice pretext  si fara a fi judecat.

-Sa interogheze persoanele arestate folosind metodele moderne de interogare si sa le execute fara judecata sub pretextul ca au fugit de sub escorta in timpul deplasarii de la locul de detentie la poarta unde urma sa fie eliberat.

-Daca nu te opresti la somatie, daca refuzi sa te legitimezi sau daca te opui perchezitiei corporale risti sa fii executat fara foc de avertisment.

-Daca la o perchezitie esti gasit cu o cantitate mare de provizii acestea vor fi confiscate iar tu vei fi arestat sub acuzatia ca ca esti baza de aprovizionare a unei cellule de spionaj, sau ca faci parte dintr-un miscare diversionist subversiva sau ca faci parte sau sprijini un grup terrorist.

-Sa dispuna rationalizarea alimentelor si a altor produse de stricta necessitate.

-Sa rationalizeze sau sa intrerupa furnizarea de utilitati: apa, current electric, gaz, caldura.

-Sa suspende difuzarea programelor radio-tv.

-Sa evacueze anumite zone si sa dirijeze populatia spre locuri speciale de campare operand separarea membrilor familiei dupa sex si varsta si camparea in locuri diferite la mare distanta unele de altele. E foarte posibil sa nu-ti mai vezi niciodata familia sau casa.

– Sa fii pus la munca fortata in interesul statului.

LM este o forma considerate legala de conducere abuziva si discretionara in care o forta militara minoritara dar inarmata tine sub controlul terorii o mare masa de civili neinarmati. LM iti poate lua totul, chiar si viata, fara sa ai dreptul sa te opui sau sa obiectezi. LM transforma un stat democratic intr-o inchisoare-stat.

 • CRIZELE – viata noastra de zi cu zi este guvernata de crize mai mici sau mai mari: criza medicamentelor, criza agentului termic, criza apei potabile, criza cafelei, criza din oriental mijlociu, criza armelor nucleare etc. Crizele ca zvon (mijloc de manipulare) , desi nu exista, produc panica si abat atentia oamenilor de la evenimente importante care se petrec chiar langa ei si care le afecteaza viata in mod major. De exemplu succesiunea stirilor la tv e urmatoarea : criza laptelui praf, dupa care urmeaza stirea despre cutremurul de 2,7 grade din vrancea, apoi ca se scumpeste gazul metan la populatie cu 20%.
 • TERORISMUL –  terorismul este o inventie foarte interesanta iar in lupta contra terorismului statele vor fi fortate sa ia masuri  extreme pentru ca „daca nu esti cu noi inseamna ca esti impotriva noastra”. Nu trebuie sa astepti ca un eveniment sa se produca, e suficient sa creezi premizele necesare.
 • OMUL – cel mai periculos dezastru, creatorul tuturor dezastrelor.

banda_89-bmp

   Dezastre extraterestre:

 • IMPACTUL PAMANTULUI CU UN BOLID COSMIC – un eveniment similar a produs disparitia dinozaurilor. Este si acest scenariu posibil.
 • COLIZIUNEA SOARELUI CU UN CORP CERESC GIGANT
 • INVAZIE EXTRATERESTRA
 • IRADIEREA COSMICA – provocata de explozia unei stele urmata de o emisie masiva de raze X si gamma si care ajunsa pe pamant ar produce boala de iradiere la tot ce este viu.
 • PLOAIA DE METEORITI

banda_89-bmp

Din ceea ce vedem din aceasta enumerare remarcam ca dezastrele provocate de activitatea umana sunt mult mai multe, mai periculoase, mai distructive si mult mai probabil sa se produca decat toate celelalte la un loc. Cand faceam lista dezastrelor posibile[ 2 ] mi-a venit in minte povestea lui Frankenstein care este omorat de monstrul caruia i-a dat viata.  Probabil ca asta se va intampla si cu lumea noastra, creatiile se vor razbuna pe creatori. Din cele mai vechi timpuri omului i-a placut sa se joace de-a Dumnezeu si asta se va intoarce impotriva lui. Probabil ca recomandarea „Crede si nu cerceta” din Scriptura are intelesuri inca nepatrunse.

 [2] O lista completa cu scenarii apocaliptice gasim pe https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Doomsday_scenarios

©H™

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s