APA (2) – dezinfectarea chimica a apei.


CLOR_2.bmp

_atentie__5-bmp De-acum stim de la capitolul „Filtrarea apei” ca o apa chiar daca are o limpezime de cristal este foarte posibil sa nu fie buna de baut pentru ca poate contine  microorganisme patogene care pot produce imbolnaviri grave si chiar moartea.

Ce patogeni poate contine apa?

  – bactericii (E.coli, MRSA, Legionella Pneumophila, Salmonella typhimurium)

   -fungi (Candida albicans, Aspergilus Niger 

– paraziti intestinali

   – tuberculoza

    – virusi (Hepatita B, Hepatita C, HIV, Adenovirus, Poliovirus)

    – spori

Microorganismele variază extrem de mult în mărime, de la chisturi parazite (Giardia sau Entamoeba histolytica 5-30μm) la bacterii mai mici (E. coli 0.5 x 3μm, Campylobacter 0.2 x 2 μm) la cele mai mici virusuri (0.03 μm) ceea ce face ca filtrarea sa nu fie suficient de eficienta.

Ca sa scapam de acest pericol va trebui sa dezinfectam sau sa sterilizam apa pentru a o face potabila. Metodele practice de dezinfectare si sterilizare sunt chimice, termice (fierberea, pasteurizarea si distilarea) si cu raze ultraviolete.

In aceasta sectiune vom vorbi despre metoda chimica de dezinfectare a apei.

Cea mai simpla si practica metoda de dezinfectare este cea chimica. Aceasta metoda foloseste un produs chimic intr-o cantitate foarte mica care se introduce in apa si care distruge microbii din apa fara sa aiba vreun efect asupra omului care o bea. Cateva picaturi de produs chimic omoara in general cam 99% dintre microbii din apa in 30-120 minute.

Exista mai multe chimicale cu care se poate dezinfecta apa in vederea potabilizarii:

  • clorul gazos
  • dioxidul de clor
  • hipocloritul de sodiu
  • hipocloritul de calciu
  • cloramina
  • iodul
  • argintul coloidal
  • permanganatul de potasiu
  • apa oxigenata
  • oxigenul
  • ozonul

alti dezinfectanti chimici

banda_89-bmp

Stiati ca:

1 LINGURA = 15 ml = 300 picaturi

1 LINGURITA = 5 ml = 100 picaturi

1 ml = 20 picaturi

1ml = 1gram = 1000 mg

1 PICATURA = 50 mg

banda_89-bmp

DEZINFECTAREA APEI CU CLOR

Clorul este cel mai utilizat dezinfectant pentru apa fiindca ca este sigur, ieftin si eficient. Pentru a putea fi utilizat in gospodarie clorul se gaseste sub forma de compusi chimici care elibereaza clor activ.

Dezinfectarea si calitatea apei potabile este reglementata prin Legea 458/2002, privind calitatea apei potabile, modificata prin Legea 311/2004, Norma de igiena emisa de Ministerul Sanatatii in 2014. STAS  Apa potabilă, Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman.

Hipocloritul de sodiu

este un compus chimic lichid care contine clor activ si care este folosit ca inalbitor pentru rufe albe, in aplicatii industriale si dezinfectarea apei. Inalbitori lichizi gasim la bacanie sub diferite denumiri comerciale sau marci la pretul de 10 lei bidonul de 5 litri.

clor-ace-500x500             winny-clor-cora           clor-sano-javel-4l376          clor-universal-clorox-1l

Ceea ce trebuie sa stim despre inalbitorii de uz gospodaresc este concentratia de clor activ din solutie daca vrem sa-i folosim la dezinfectarea apei. Acest lucru nu este scris pe eticheta tuturor produselor dar se situeaza undeva la 3,5% clor activ daca produsul este proaspat si a fost depozitat corespunzator.

dscf9593

La produsul din imagine eticheta contine indicatii privind concentratia (30g/litru)

Concentratia scade cu cat timpul de stocare e mai lung. Produsele au termen da garantie 2 ani de la data producerii dar pot fi folosite si dupa acest termen daca mirosul de clor este persistent. Se pastreaza in recipiente bine inchise, la loc racoros si fara sa fie agitate. Daca avem un bidon de 5 litri vom pune din acesta intr-un recipient mai mic pentru folosire curenta.

Folosirea clorului.

Solutia de hipoclorit introdusa in apa va elibera clorul activ din componenta sa din care o parte din clor se va consuma in procesul de dezinfectare, o alta parte va intra in reactie cu compusii chimici din apa iar o parte va ramane liber in apa, numit clor rezidual si prezenta acestuia se sesizeaza prin mirosul specific. Cantitatea de clor rezidual care trebuie sa ramana in apa, din ratiuni de securitate epidemiologica, este de 0,3 – 0,5 mg/l pentru a fi siguri ca in cazul aparitiei unor noi patogeni in timpul depozitarii sau transportului acestia vor fi distrusi.

Dozarea clorului.

Ca sa realizam o dozare corecta a clorului ar trebui sa facem niste analize de laborator prin care sa determinam turbiditatea apei (adica cat de tulbure este) si cantitatea de patogeni din apa. In plus ar trebui sa stim ce concentratie are solutia de clor. Pentru ca nu avem laborator acasa sau in excursie sau in caz de sfarsitul lumii va trebui sa determinam cantitatea de clor necesara prin incercari si analiza organoleptica. Intai de toate vom face un calcul preliminar. Daca o solutie de clor are concentratia de 3,5% clor activ asta inseamna 3,5 grame la 100ml solutie sau 0,035g pe 1ml solutie. Noi avem nevoie de minim 0,005g/l; 1ml lichid are 20 picaturi standard (exista picaturi mai mari sau mai mici functie de vascozitatea lichidului si marimea orificiului pipetei, deci va trebui sa masuram dispozitivul de picurare inainte de utilizare); in acest caz o picatura va contine 0,035:20=0,00175g clor activ sau 1,75mg., deci pentru a asigura minimul necesar avem nevoie de 4 picaturi/litru. Aceasta este baza de pornire. Punem cele 4 picaturi in apa limpezita (sau 8 picaturi daca este tulbure) si asteptam 30 minute timp in care mai agitam recipientul. Dupa minim 30 minute deschidem bidonul si mirosim continutul. Daca sesizam miros de clor inseamna ca e ok, apa se poate consuma. Daca nu sesizam miros de clor reluam dezinfectarea, Adaugam in bidon jumatate din cantitatea de clor de la inceput, adica inca 2 picaturi/litru, agitam, asteptam jumatate de ora dupa care mirosim din nou. Daca nu simtim miros de clor reluam procedura cu inca 2picaturi/litru. Timp de asteptare 30 minute vara, 60-120 min iarna.  Dezinfectarea in mai multe etape este necesara cand clorul e slab, e vechi si a pierdut din concentratie, sau cand incarcarea microbiana este foarte mare. Acest proces ne ajta sa stim cat clor punem in apa la o noua utilizate.

Supradozarea

Supradozarea este buna si chiar recomandata pentru procesul de dezinfectare  marind eficienta acestuia mai ales atunci cand nu stim ce agenti patogeni avem si care este numarul lor. Supradozarea poate merge de la 3x la 10x sau chiar 20x (10mg/l) fata de doza normala concomitent cu timpul de dezinfectare de la 30min pana la 60min daca temperatura apei este sub 5 grade Celsius si ajungand la 6 ore. Prezenta unei cantitati sporite de clor in apa altereaza puternic gustul si mirosul acesteia. Pentru indepartarea clorului in exces se foloseste aerarea, adica flaconul cu apa se va agita puternic dupa care se va lasa deschis pentru a lasa clorul sa iasa in atmosfera. Acest proces se poate repeta de mai multe ori. Eliminarea excesului de clor se face prin marirea temperaturii apei tratate combinat cu agitarea acesteia dar procesul este destul de lent sau prin neutralizare chimica. O metoda simpla, practica, foarte curata si eficienta este trecerea apei supraclorurate printr-un filtru de carbune care va reduce continutul de clor cu 95%.

Situatiile extreme ne iau prin surprindere. De aceea e bine sa avem pregatit in bagajul de excursie un mic recipient cu clor.

mini-dscf9589

Sticluta din imagine este din plastic, are 30ml si provine de la o esenta alimentara. Picurarea continutului se face prin desurubarea partiala a capacului filetat pana incepe sa picure. Am numarat 400 picaturi la un plin. In mod normal ar fi trebuit sa avem 600 picaturi standard, deci acest sistem de picurare ne da picaturi mai mari cu 66% deci am redus numarul de picaturi necesar  si l-am inscris pe eticheta. Pentru folosirea dozei maxime acest mic bidonas ne va ajunge sa dezinfectam 100 litri de apa adica poate garanta apa de baut pentru doi oameni vreme de 25 zile, cate 2 litri/om/zi.

_atentie__5-bmp  O mica atentionare privind manevrarea bidonului cu apa supus dezinfectarii. Atunci cand umplem bidonul pe acesta se va scurge apa contaminata. La fel pe gatul bidonului si in capac. Contactul cu aceste zone ne poate imbolnavi fatal. De aceea e necesar ca atunci cand deschidem bidonul dupa dezinfectarea apei din acesta, sa spalam gatul filetat si capacul cu un pic din apa curata din bidon. Practic intoarcem bidonul cu gura in jos si desurubam incet capacul pana incepe sa curga apa din interior astfel incat sa spele zona  dintre capac si gatul recipientului.

atentie_28-bmp

Hipocloritul de calciu

se mai numeste clorura de var sau var cloros si se gaseste la magazinele de produse chimice sub forma unui praf alb foarte fin ambalat in pungi de plastic de 1kg sau in saci de plastic de 20kg  si contine 25-35 % clor activ la pretul de 4 – 7  lei/kg.

clorura-de-var_1-bmp

Pentru a putea fi folosit la dezinfectarea apei se va folosi o solutie diluata de hipoclorit de calciu in apa. De exemplu facem o solutie din 100g hipoclorit la 1 litru de apa si obtinem o concentratie de 2,5 – 3,5% similara cu a hipocloritului de sodiu la care am aratat cum se calculeaza dozarea. Timp de asteptare 30 minute vara, 60-120 min iarna.Valabilitate 2 ani daca se depoziteaza in loc uscat si max.25 grade Celsius.

atentie_28-bmp

Cloramina T si B

este un alt compus chimic care elibereaza clor activ la dizolvarea in apa. Se  prezinta sub forma de pulbere ambalata in cutii, saci sau pungi si tablete ambalate in cutii etanse la pretul de 25 lei/kg pulbere si 40 lei/200 tablete si se gaseste in farmacii sau la magazinele specializate in produse de curatenie.

cloramina-t-pulbere            clor-amine

Acest produs, in general, are precizata concentratia de clor pe care o elibereaza. De exemplu un producator specifica „O tableta de 3,5g elibereaza 1,5g clor activ. Pentru dezinfectarea apei folositi o tableta la 3000 litri apa” adica 0,5mg/l ceea ce e corect. Pentru a putea folosi cloramina tablete, o astfel de tableta trebuie dizolvata in 10 litr1 apa pentru a putea doza clorul cu oarecare precizie. Se recomanda ca la fiecare 40-50 litri de apa dezinfectata cu cloramina sa se adauge 1 gram de acid citric, tartric sau acetic.

Valabilitate tot 2 ani daca se depoziteaza in loc uscat si max.25 grade Celsius.

banda_89-bmp

DEZINFECTAREA APEI CU IOD

Daca nu avem clor in mod sigur avem tictura de iod 2% sau betadina in trusa de prim ajutor si asta ne va salva de moarte prin deshidratare sau de boala diareica acuta.

tinctura-de-iod-300x453                             iod_1-bmp

Dozarea:

TICTURA DE IOD 2% – 4 picaturi/litru in apa limpede sau 8 picaturi/litru in apa tulbure, 30 minute asteptare vara, 60-120 min iarna.

BETADINE  100 mg/ml – 6 picaturi/litru in apa limpede, 12 picaturi/litru in apa tulbure, 30 minute asteptare vara, 60-120 min iarna.

Desi metoda  este garantata este mai putin folosita deoarece apa capata un gust amarui; in plus se recomanda limitarea consumului de apa iodata la mai putin de 45 zile.  Nu ar trebui folosit de persoanele cu alergie la iod, persoanele cu boli tiroidiene active si femeile însărcinate.

banda_89-bmp

_atentie__5-bmp

Nici un dezinfectant nu este infailibil. Orice producator, dupa ce isi lauda produsul, spune ca are o eficienta de 99% sau 99,9%.

Ceea ce trebuie sa retinem este ca dezinfectarea chimica este influentata de dozaj (o apa tulbure are nevoie de o doza dubla sau mai mare), temperatura(la temperaturi scazute scade viteza de reactie), agitatie si timpul de contact(timp mai lung-efecte mai sigure) min 30min. Este clar ca unii patogeni sunt mai sensibili la unele metode de dezinfectare si mai putin sensibili la altele. Pentru a avea o dezinfectare reusita 100% ar trebui sa folosim metode combinate.

Pana acum nu s-au inregistrat cazuri de imbolnaviri ca urmare a folosirii acestor metode aplicate corect.

©H™

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s