APA (3.1) – dezinfectarea termica a apei

APA (3.1) – dezinfectarea termica a apei


FIERBEREA

Dezinfectarea termica a apei (fierberea) este cea mai la indemana metoda de distrugere a patogenilor din apa.

boiling_water_to_purify_in_emergency_campfire

Ceea ce trebuie sa retinem (repet acum ce am spus la “dezinfectarea chimica a apei”) este ca si aceasta metoda ofera o garantie de 99% (sau 99,9%) pentru ca microorganismele patogene au rezistente diferite la temperaturi inalte cum au rezistente diferite si la produsele chimice de dezinfectare, adica exista posibilitatea ca 0,1% sau 1% dintre patogeni sa scape actiunii noastre. Ca sa micsoram riscul va trebui sa folosim apa filtrata cu cea mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie. O apa cu cat este mai limpede cu atat e mai usor de dezinfectat indiferent de metoda folosita.

Un studiu al  http://www.princeton.edu/~oa/manual/water.shtml  spune (optimist) ca “Fierbere este cel mai sigur mod de a ucide toate microorganismele.” si ca pentru aceasta e necesara mentinerea apei la 100°C 1 min, la 85°C  cateva minute (?) iar la 70°C 30min.

Pe http://www.engineeringtoolbox.com am gasit un tabel interesant care da temperatura de fierbere a apei la diverse altitudini, ceea ce ne intereseaza daca migram spre munte

Din cele doua informatii am compus una singura de care veti avea mare nevoie,  in imaginea de mai jos.

_timpul-de-dezifectare-prin-fierbere-__3-bmp

Intre nivelul marii si varful Everestului  timpul de fierbere variaza de la 1min si 30 min. Extrapoland liniar rezulta ca pentru cresterea cu 300m a altitudinii va trebui sa adaugam minim 1min la timpul de fierbere. Daca vom fierbe mai mult cu doua minute va fi si mai bine.  In plus apa trebuie adusa lent la temperatura de fierbere, adica sa o fierbem la foc mic pentru ca timpul de trecere prin temperaturile intermediare superioare temperaturii de 70°C sa fie mai lung astfel marindu-se eficienta actiunii termice. Daca ar fi sa luam in calcul varianta cea mai pesimista ar trebui sa fierbem apa cel putin 30 min la nivelul marii asa cum stim din batrani cand apa nu era atat de contaminata ca acum.

atentie_28-bmp

DISTILAREA

Stim de la scoala ca apa incalzita se transforma in vapori care daca intalnesc o suprafata rece se transforma din nou in apa datorita procesului de condensare. Distilarea se face cu ajutorul unui instalatii numita alambic.alambic-laborator

Cel mai popular alambic este cazanul de tuica.

alambique10litros

Cazanul se pune pe foc, se aduce la temperatura de fierbere iar la teava se obtine alcool sau apa la finalul distilarii.

In conditii de colaps sau de evacuare nu vom putea cara cazanul cu noi asa ca va trebui sa folosim metode alternative de distilare, daca aceasta solutie este imperios necesara cum ar fi situatia unei ape otravite sau pentru desalinizarea apei de mare.

Iata doua solutii ingenioase si foarte usor de aplicat:

https://www.youtube.com/watch?v=nxMRpql7Ook

https://www.youtube.com/watch?v=GF9yYGwPcNw 

Dezavantajul distilarii este ca daca sursa de apa contine substante volatile cu punct de evaporare mai mic decat al apei acestea se vor regasi in apa distilata (de exemplu alcool, diluant, eter, benzina etc) In rest apa rezultata prin distilare este 100% pura, fara impuritati, fara microbi, fara saruri, fara miros, fara gust.

Pentru a reda gustul natural al apei aceasta va trebui aerata (prin agitare energica intr-un recipient umplut partial sau prin trecerea repetata dintr-un vas in altul). Corectarea gustului se face prin adaugarea de sare alimentara (un varf de lingurita la un litru de apa) sau de saruri de rehidratare (produs farmaceutic). Sarea este absolut necesara mentinerii functionarii corecte a organismului. Necesarul zilnic de sare este de aprox. 1,5 grame. Un adult sanatos consuma in medie 2,3g/zi adica o lingura de sare.

Concentratia normala de sare in sange este de 0,9%(adica 9g/litru). Salinitatea apei dulci este de 0,3-0,5%.

Apa de mare contine in medie 4% sare (adica 40 g/litru)  (pe glob sunt unele mari mai sarate si altele mai putin sarate). Stiind ca in caz de caldura excesiva prin transpiratie se elimina o cantitate importanta de saruri, in caz de naufragiu putem bea apa de mare in limita a 0,6 – 0,8 litri/zi (informatie controversata).

atentie_28-bmp

SODIS

Este o alta metoda de dezinfectare termica a apei. Numele vine de la SOlar DISinfection.

sodis

Metoda consta in expunerea unui recipient cu apa  la razele solare timp de minim 6 ore. Efectul razelor UV-A si a temperaturii de 50-60°C va produce distrugerea patogenilot din apa. Recipientele trebuie sa fie curate si transparente (butelii PET de 2 litri) umplute partial (60-70% din volum) cu apa limpede. Dupa cele 6 ore de expunere apa se lasa la racit si se poate consuma.

indonesia-sodis-gross

Metoda este eficienta doar in zona ecuatoriala si tropicala a globului unde nivelul de insorire este foarte ridicat. Metoda se aplica si da rezultate. Mai multe detalii aici http://www.sodis.ch/index_EN

atentie_28-bmp

Concluzii:

-Fierberea nu elimina din apa impuritatile si chimicalele dizolvate. De fapt nu elimina nimic, omoara doar microbii.

-Apa distilata este 100% pura daca nu este contaminata cu substante volatile.

-Nu beti apa tulbure, maloasa sau noroioasa. Filtrati-o inainte de fierbere.

-Nu beti apa care are miros sau gust strain (de petrol, de solventi chimici, de medicamente).

-Consumati apa fiarta in termen de 12 – 24 ore dupa care va trebui sa o refierbeti 1-2 min pentru a evita autocontaminarea daca temperatura de depozitare este mai mare de 25°C.

-Apa distilata poate fi pastrata pe termen nelimitat in vase curate si inchise ermetic la temperaturi sub 20°C.

 

©H™

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s