CODRUL FRATE CU ROMANUL

CODRUL FRATE CU ROMANUL


Stim de la lectiile de istorie ca in caz ca navaleau turcii barbatii in putere plecau sa lupte iar femeile, batranii si copiii fugeau in munti si se ascundeau in paduri de frica razboiului. Isi luau cu ei sumanul, ceaunul, sacul cu malai, capra, vaca, oaia, otraveau fantanile, dadeau foc la holde si plecau in pribegie. Aceasta strategie a fost foarte buna pe vremea cand populatia nu era asa numeroasa ca acum. Oamenii isi luau cu ei hainele pentru vreme rea, mancarea uscata si animalele care ii hraneau ca sa nu moara de foame daca aveau de stat o perioada mai lunga; restul gaseau in padure.

Fuga in munti si in paduri a ramas principala tematica a lectiilor de supravietuire prezentate de marea majoritate a expertilor in domeniu. Supravietuirea este posibila pentru un grup mic de persoane (3-7) care au rezerve de hrana si armament pentru vanatoare si aparare, rolul in sine al padurii fiind acela de a-i ascunde. Sa stii sa faci un foc si sa incropesti un umbrar din crengi si frunze, sa gasesti apa si frunze comestibile este foarte important dar nu esential. Esential este locul unde te retragi.

Sa facem o evaluare a sanselor de supravietuire in salbaticie.

In caz de apocalipsa toata lumea va gandi la fel: sa fugim in munti, sa ne ascundem in paduri. Dar nu toti vor ajunge pentru ca trebuie sa parcurgi in medie 150km ca sa ajungi la munte si unii nu au masini, altii au masini dar nu au pus destula benzina in rezervor, altii se hotarasc sa porneasca prea tarziu dupa ce toate drumurile sunt pline si circulatia blocata. Vedem ce se intampla de sarbatori pe Valea Prahovei. Imaginati-va cum ar fi sa intervina panica si disperarea si ce violente ar genera.

Dar sa presupunem ca din vreo 18mil cati suntem vor ajunge 5mil. Cata padure avem?  Incapem toti?harta padure protv  Vom fi 1om/1,3ha padure. Aceasta padure trebuie sa ne ofere adapost uscat, hrana, apa, lemne de foc si de constructii. Poate nu stiati dar un raport Greenpeace spune ca in Romania se taie peste 3 ha de padure pe ora. PE ORA. Deci in fiecare ora 2 oameni raman fara loc de refugiu. Mai presupunem ca ne inghesuim, impartim habitatul si resursele, doar oameni suntem. Ce facem cu restul?

Apa exista suficienta, ne ajunge pe timp nelimitat daca nu este contaminata. Sa nu-ti lipseasca din bagaj mijloacele de dezinfectare a apei.

Hrana vegetala (fructe de padure, ciuperci, frunze si ierburi comestibile, alte chestii) ne ajunge pentru doua-trei zile, cu economie. Vara. Iarna nu avem hrana vegetala. Nu exista multa hrana vegetala pe 1,3ha teren si oricum nu putem trai doar cu fragi, mure si leurda. Sa gasesti hrana vegetala inseamna sa parcurgi distante mari in locuri care inca n-au fost ocupate de alti oameni.

Hrana animala terestra va fi si mai greu de gasit pentru ca in momentul in care oamenii vor invada padurile animalele vor fugi asa ca nu vom avea ce sa vanam. Exista 6-7000 de ursi, 40-50.000 de cerbi si caprioare, 30-40.000 porci mistreti. Densitatea ursilor in paduri este de 5-20 exemplare la 200-300 kmp, adica foarte rari. Va fi aprox un urs la 1.000 de refugiati, adica 200-300kg de carne la 1.000 oameni, 200-300g carne/om, mancare pentru 3 zile. Daca vanam toate mamiferele care se pot manca vom avea mancare pentru doua-trei saptamani. Dupa care va incepe macelul. Foamea te dezumanizeaza. Oamenii se vor omori intre ei pentru ceva de mancare. Probabil ca intr-un final, dupa ce se vor epuiza toate resursele si se vor termina toate rezervele de hrana,  se va ajunge si la canibalism.

Hrana animala acvatica inseamna in principal pestele. Apele curgatoare de munte sunt sarace in peste. Cantitati importante de peste, de ordinul zecilor pana la sute de tone – functie de marimea lacului, se gasesc in lacurile de acumulare. Desi pare o cantitate impresionanta, daca toti refugiatii dintr-o zona se apuca de pescuit, in cateva zile vor fi prinsi toti pestii. Concluzie: padurea si zona adiacenta nu poate oferi suficienta hrana pentru supravietuire in caz de apocalipsa.

Lemn de foc si de constructii exista (inca) suficient, in medie 340 mc/ha masa lemnoasa de diverse esente care ne-ar ajunge pe cativa ani.

Adapostul este esential pentru supravietuire. Te apara in primul rand de hipotermie. Adaposturile din crengi si frunze prin care bate vantul si trece ploaia (eu le numesc umbrare) pe care le vedem in lectiile de supravieture nu te apara de nimic, nici de vremea ploioasa, nici de gerul iernii, nici de agresiunea semenilor. Sa nu-ti lipseasca din bagaj o folie mare din plastic, sau o prelata de rafie.

Deseurile. Unde traiesc oameni se produc cantitati foarte mari de deseuri. Incepand cu urina si materiile fecale care sunt paradisul mustelor.. Daca nu sunt gestionate corespunzator vor produce in foarte scurt timp contaminarea apei, alimentelor, solului si aerului. La fel si gunoiul menajer.

Bolile. Principala sursa de boli va fi gunoiul si deseurile care vor avea ca vectori de transmitere insectele (mustele, tantarii, capusele, puricii etc), pasarile, rozatoarele, animalele de companie si chiar oamenii. Pe fondul lipsei de medicamente orice boala banala poate deveni mortala. Si aici intervine o problema extrem de sensibila generata de o mortalitate umana foarte ridicata datorita lipsei apei potabile, hranei, igienei si medicamentelor: managementul cadavrelor. In zona impadurita de munte este foarte greu sa ingropi un mort. Terenul e stancos iar unde nu e stancos e plin de radacini groase. Si daca numarul mortilor e mare si depaseste capacitatea celor vii de a-i ingropa atunci solutia este incinerarea. La comun. Si pentru asta iti trebuie amenajata o vatra. Nu va fi un lucru usor si nici placut dar care va trebui facut cu maxima responsabilitate.

Igiena. A trai in salbaticie inseamna sa beneficiezi de conditii de igiena extrem de precare. Nu vei avea conditii sa faci un dus si nici sa-ti speli hainele. Vei dormi in aceleasi haine in care ai muncit toata ziua. Nu te vei putea spala pe maini dupa ce ai carat morti. Nu te vei putea curata de praf si noroi. Nu vei avea haine de schimb. Va trebui sa-ti peticesti izmenele si sosetele. Incaltamintea o vei repara cu banda adeziva. Probabil ca doar vara vei putea sa-ti speli hainele care le ai. Va fi dramatic de greu. Dar de igiena depinde sanatatea ta. Pentru o piele curata si pentru haine curate si uscate trebuie sa faci tot ce e posibil.

Daca punem in balanta toti factorii de care depinde supravietuirea in salbaticie vom ajunge sa concluzionam ca factorul decisiv este hrana. Hrana din natura ne ajunge pentru 7-10 zile. Hrana care te ajuta sa ramai in viata este cea din bagaj, dar cat poti cara in spate? Daca esti o persoana supraponderala esti in avantaj deoarece vei avea de unde slabi 300g/zi. Deci ingrasati-va un pic.

Acum va puteti evalua sansele de supravietuire in padure si pe munte, veti sti la ce sa renuntati din BOB ca sa luati mai multa mancare.

sursa poza: youtube.com; stirileprotv.ro

©H™

 

 

 

 

legaturi utile:

https://www.antena3.ro/actualitate/in-romania-se-taie-peste-3-hectare-de-padure-la-fiecare-ora-235022.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Fauna_Rom%C3%A2niei

http://www.mediafax.ro/social/prea-putine-paduri-pentru-ursii-din-romania-care-este-numarul-animalelor-si-cati-se-mai-pot-hrani-dupa-ultimele-defrisari-10154227

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cati-ursi-are-romania-motivul-pentru-care-autoritatile-au-trecut-in-listele-oficiale-un-numar-mai-mare-decat-cel-real.html

Numarul ursilor din Romania:

2014 – 5000 (estimari wwf) – 6500(numaratoare oficiala) – 10.022(estimari vanatori)
2015 – 5000 (estimari wwf) – 6500(numaratoare oficiala) – 10.440(estimari vanatori)

Potrivit estimarilor oficiale, in tara noastra se nasc in salbaticie aproape 1000 de ursi anual. Astfel Romania are cea mai mare populatie de ursi din Europa. Ceea ce atrage vanatori din toata lumea. Acestia sunt dispusi sa plateasca pentru vanarea unui animal intre 3000 si 15.000 de euro.

In padurea de langa Platoul Cornesti sunt in jur de 5 ursi, pe o raza de 100 de km si e posibil oricand sa ajunga si in zona populata.

la 200-300kmp – 4normal la 20 acum

România a avut nevoie de doar câţiva ani pentru a reduce procentul ocupat cu păduri de la 31% din suprafaţa ţării la „vreo 27%”, după cum estimează Marian Bălăşoiu la Dr. Reddy’s Laboratories. „În munţi, se dă o luptă titanică între roci şi copaci. Iar aceştia din urmă reuşesc să câştige, înălţându-se chiar şi dintr-o fisură în stâncă. Numai lupta cu drujba nu o pot câştiga”, explică Bălăşoiu.

Informaţii optimiste: „50% din fauna mare a Europei e la noi”

Veşti proaste: Nu facem prea multe să o conservăm

Se pot vâna anual 300 de urşi, 200 de lupi şi 100 de râşi.

http://adevarul.ro/tech/stiinta/lista-animale-salbatice-romania-mamiferele-populeaza-tara-noastra-1_54bce0c5448e03c0fdbdfbac/index.html

https://www.agerpres.ro/mediu/2016/06/08/ifn-padurile-romaniei-se-intind-pe-o-suprafata-de-7-046-milioane-de-hectare-37-din-total-se-regaseste-in-transilvania-14-30-25

România deţine o suprafaţă totală de pădure de 7,046 milioane de hectare, cea mai mare întindere regăsindu-se în Transilvania, unde 37% din suprafaţa totală a terenurilor este acoperită de vegetaţie forestieră, potrivit datelor rezultate din primul ciclu al Inventarului Forestier Naţional (IFN)

România are 6,9 milioane de hectare de păduri, reprezentând în jur de 27% din suprafaţa totală a ţări

Citeste mai mult: adev.ro/nz12k7

Fondul forestier al României are o suprafaţă de 6.529 mii hectare, reprezentând 27,3% din teritoriul ţării. Volumul total pe picior al pădurilor este estimat la peste 1.340 milioane m3.-ministerul mediului

Informațiile IFN mai arată că, în metri cubi, volumul de pădure este de 2,22 milioane, cu o medie de 321,9 metri cubi la hectar. Pe specii de copaci, principalele sunt fagul, care reprezintă 36,8%, molidul — 23,8%, gorunul — 10,1%, carpenul — 8,1%, bradul — 5%.

Din cele 6,9 milioane de hectare ale fondului forestier, aproximativ 51% se află în proprietate privată și doar 39,7% sunt în arii protejate al nivel național,

harta padurilor – http://certificareforestiera.ro/doc/toata_tara.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gânduri despre „CODRUL FRATE CU ROMANUL

  1. Multumesc pentru postare!
    Ma tem ca din 18 mil.de oameni nu se vor refugia in paduri decat un numar destul de mic. In primul rand, habar n- au despre ce au de facut acolo! Nu stiu sa foloseasca o secure, unde sa se adaposteasca si cum, ce sa manance din hrana pe care o da padurea, sa nu vb despre folosirea de capcane , pescuirea in ape de munte, etc. Demult, la scoala, invatam notiuni elementare legate de campare, tehnici de supravietuire, etc., la PTAP (pregatirea tineretului ptr.apararea patriei). Stiu ca suna desuet sau demodat, dar lucrul care lipseste cel mai mult la omul modern , este rezistenta fizica, lipsa de know-how la excursia montana, ca sa nu vb de notiunile de supravietuire. Degeaba ai un hardware extraordinar daca esti obez la 30 de ani si ai rezistenta la efort de max 5 min!
    Din nou, multumim pentru postare/postari!

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s