REZERVA DE HRANA – Conservele

REZERVA DE HRANA – Conservele


 

Daca va ganditi sa va faceti o rezerva de alimente pentru situatii neprevazute va trebui sa o faceti cu alimente care pot fi pastrate-depozitate pe termen lung: alimente care nu expira niciodata, alimente uscate, alimente conservate. Pornind evident de la obiceiurile alimentare si alcatuirea  fiecarei familii sau grup de supravietuire.

Conform legislatiei toate produsele comercializate trebuie sa aiba inscriptionat pe ambalaj, la loc vizibil, termenul de valabilitate.

Daca intri acum in camara s-ar putea sa gasesti o conserva de… fasole cu costita. Ai inceput sa salivezi, nu? 🙂 Prima grija este sa te uiti cand expira. Constati ca a expirat acum jumatate de an. Nu-ti ramane decat sa o arunci.

Nuuuuu. N-o arunca inca. Citeste mai departe.

Data scrisa pe cutie nu spune ca ceea ce contine nu mai este comestibil sau te poate imbolnavi, e data pana la care producatorul garanteaza cea mai buna calitate daca pastram conserva sub 24ºC. Procesul de fabricatie a conservelor   face conținutul său comercial steril și sigur din punct de vedere microbiologic ca să poată fi consumat chiar și atunci cand termenul inscris pe ambalaj e depasit cu multi ani deoarece sterilizarea se face termic la 120ºC si in plus sunt adaugati conservanti care, in mediul etans si steril al cutiei sau borcanului, fac imposibila dezvoltarea vreunui microorganism. Daca etanseitatea conservei se pastreaza intacta aceasta poate fi consumata si dupa 20  de ani de la termenul scris pe ambalaj. Asta nu inseamna ca ce am pus initial in conserva vom gasi si peste 20 de ani. Textura și culoarea alimentelor se pot modifica în timpul unei perioade lungi de depozitare, dar siguranța și calitatea nutritiva rămân intacte. Si exista cateva exemple de conserve facute pe vremea cand tehnologia nu era asa avansata. În anii 1820, o expediție condusă de Sir William Edward Parry a început să exploreze Pasajul Nord-Vest. Pentru a-și păstra echipajul, a adunat mai multa carne conservata pentru călătorie. Două dintre aceste cutii au supraviețuit intacte și au fost ținute într-un muzeu până în 1938, când cercetătorii au scos carnea conservată pentru inspecție. După aproape 100 de ani, oamenii de știință au descoperit că carnea a fost sănătoasă din punct de vedere nutrițional și considerată sigură pentru consum.

In concluzie nu aruncati conservele. Atâta timp cât au fost depozitate la o temperatură cat mai scazuta si constanta si in mediu uscat, iar cochilia este intacta, deschideți cutia și bucurați-vă.

Exista situatii in care conservele sunt compromise fie din procesul de productie fie datorita unor factori care au intervenit in procesul de stocare. Aceste conserve nu trebuie consumate.

conserve_2.bmp

1.Capace bombate, mobile. Aceste capace au o forma convexa si cand apasam pe ele se misca si produc un sunet, o pocnitura. Popular se numesc conserve unflate.

2.In momentul gauririi conservei continutul tisneste afara.

3.Urme de coroziune sau pete mari de rugina. Daca depozitarea se face in conditii de umezeala ridicata vor apare puncte de rugina. Evolutia acestora in timp va provoca perforarea cutiei. Protectia la coroziune se face cu ulei alimentar aplicat in strat subtire pe cutie mai ales in zona de imbinare a capacului cu corpul cutiei.

conserve_1.bmp

4.Urme de scurgeri pe cutie. Asta inseamna ca exista o perforatie foarte mica in ambalaj si ca aerul a patruns in interior.

5.Ambalaje deformate, turtite. Deformarile pot produce pierderea etanseitatii sau provoaca perforarea fina a ambalajului, intrarea aerului si compromiterea continutului.

can5

6.Mirosul acid, chimic, nenatural arata un grad avansat de degradare a continutului din conserva, Sub nici o forma nu trebuie nici macar gustate.

7.Lichidul din corseva prezinta spume si bule ca de detergent care cresc in momentul in care deschidem conserva. Aceasta manifestare este asociata cu un miros impropriu si cu un aspect schimbat (culoare, textura, consistenta) al produsului fata de cel natural.

8.Nu se aude lichidul din conservele apoase (compot, legume in suc propriu sau in otet etc). Asta inseamna ca un mic por a permis lichidului sa se scurga si sa lase continutul  uscat.

Deci, aceste conserve nu le vom manca nici daca murim de foame pentru ca daca le vom manca vom muri  in chinuri groaznice datorita vreunei boli digestive.

Ca sa nu avem probleme cu rezerva de hrana conservata aceata va fi inspectata periodic si improspatata. Operatiunea se numeste rotatia stocurilor. Pe masura ce se apropie de termenul de expirare vor fi scoase din stoc (pentru a fi consumate dupa o atenta inspectie a calitatii) si vor fi inlocuite cu conserve proaspete.

BONUS: de aceleasi considerente tinem cont si in cazul medicamentelor.

©H™

5 gânduri despre „REZERVA DE HRANA – Conservele

  1. Revin cu un comentariu scurt. Eu am facut armata in `84-`86. Acolo am dezafectat un depozit strategic de alimente si am dat peste o ” piramida” gigantica de conserve de sunca de 5kg. Expirau in 1963. Credeti-ma, au fost excelente! Atat timp cat au ramas ermetic inchise(nu s-au bombat!), nu au caracteristici organo-leptice(miros , asoect, textura) care sa tradeze denaturare, sunt ok. Recomand cu tarie utilizarea prin preparare termica! E o masura suplimentara de precautie in sensul sterilizarii produsului alimentar. In rest, conservele reprezinta o sursa de alimente gata preparate de o importanta mare.

    Apreciat de 1 persoană

      1. Buna ziua!
        As putea sa impartasesc cu dvs. si cei ca noi modul in care am inteles sa pun in opera acest stil nou de viata( cu imagini, etc), asteptand cat mai multe sfaturi?
        Multumesc!

        Apreciază

Lasă un comentariu