BAGAJUL DE PRIBEGIE

BAGAJUL DE PRIBEGIE


BOB-bagajul de calatorie trebuie sa respecte cateva principii de baza:

sa fie la indemana atunci cand ai nevoie de el (acasa, la serviciu, la scoala, dar cel mai bine in masina)

sa fie usor (nu face un  bagaj mai greu decat poti duce)

sa fie comod la purtat, sa nu te incurce cand mergi sau te misti.

sa cuprinda elementele de baza conform „regulii lui 3” (protectie, aer, adapost, apa, mancare, comunicatii etc)

sa fie organizat (sa stii unde ti-ai pus fiecare lucru ca sa-l gasesti usor)

sa fie compact (minim de volum, maxim de eficienta)

sa fie impermeabil

sa fie rezistent

sa nu fie foarte vizibil de la distanta.

 

BOB_8.bmp

Ce trebuie sa contina in mod obligatoriu bagajul individual?

bobo_1.bmp

 

APA: recipiente usoare de transport (2 PET x 1litru),  pastile sterilizat apa, solutii dezinfectat apa (iod, clor, argint coloidal), textile de filtrare(bandana, batista) etc

MANCARE: mancare pentru 3(sau mai multe) zile, uscata si neperisabila, conserve, biscuiti, bomboane, ciocolata, miere, nuci, alune, pachete cu mancare gata de consumat; vase de gatit.

ADAPOST: folie din plastic, folie termo, prelata usoara, cort, plasa de camuflaj, saci menajeri 240 litri sau mai mari (360 litri).

UNELTE: cutite, topor(mic), maceta, lopata camping, multi-tool, sarma, sfoara, banda adeziva, kit de pescuit, set de cusut, adeziv rapid.

HAINE: haine groase, haine de vant si ploaie, lenjerie de corp, sosete, incaltaminte de schimb.

ORIENTARE: harta, busola, GPS.

LUMINA-FOC-CALDURA: lanterna de mana si/sau lanterna frontala, baterii de rezerva sau acumulatori si incarcator solar sau cu dinam; brichete, chibrituri si/sau amnar daca stiti sa-l folositi; amorse de aprins focul (spirt solid, ulei sau petrol, alcool, vaselina); lumanari, aragaz de camping.

PRIM-AJUTOR: o trusa auto varsata  intr-o punga rezistenta, medicamente uzuale, antibiotice si antivirale, dezinfectante.

COMUNICATII: receptor radio AM-FM-SW, telefon mobil, aparate emisie-receptie, baterii de rezerva sau acumulatoare si incarcator solar sau cu dinam, oglinda semnalizare, fluier.

PROTECTIE: ochelari, manusi, bandane, plasa anti-insecte, masca gaze; arme defensive(prastie, arc, arbaleta, pusca de vanatoare etc); baston de drumetie; caine insotitor, alarma de perimetru.

CONFORT-IGIENA: sac de dormit, saltea, hamac; trusa igiena personala, hartie igienica.

 

Si mai pot fi adaugate inca o sumedenie de alte maruntisuri.

Aceasta lista este pentru cazul ideal in care persoana in cauza este sanatoasa, tanara, mediu ponderala si cu o conditie fizica peste medie. Nu toate obiectele din lista sunt obligatorii, la unele putem renunta daca stim sa improvizam, sau putem adauga altele pe care le consideram utile si necesare. O parte din obiecte se poarta in buzunare, la centura sau agatate de gat.

Pentru cazul in care avem cu noi un copil mic, un animal de companie sau o persoana in varsta sau cu dizabilitati aceasta lista trebuie completata si modificata corespunzator.

H™

 

3 gânduri despre „BAGAJUL DE PRIBEGIE

  1. Am uitat sa scriu ceva. Este foarte important ca BOB mare(3 zile +) sa nu depaseasca 20% din greutatea corporala. Daca este asa, consumul energetic necesar deplasarilor este foarte mare, iar deplasarea se face f.anevoie. Deasemenea, trebuie sa tinem cont ca un consum foarte mare de energie este destinat termoreglarii. De aceea, materialele termo-izolante trebuie sa aiba o importanta deosebita, iar continutul BOB trebuie armonizat iarna/vara. In general, plecarea de acasa este fara „bilet de intoacere”, asa ca in continutul BOB regasim elemente de imbracaminte si articole ce sunt destinate tuturor sezoanelor. Totusi, un lucru absolut necesar pe care trebuie sa il avem in vedere este faptul ca, indiferent de continutul BOB, daca nu suntem antrenati, e vai de capul nostru! Eu am 50+, dar zilnic ma antrenez minimum 1/2 de ora, iar mersul cu masina in oras este absolut intamplator. In rest, bicicleta sau pe jos, indiferent de vreme. Cel mai mare dusman al supravietuirii este lipsa de conditie fizica!

    Apreciază

  2. Felicitari pentru articol!
    Crezi ca am putea impartasi cate ceva legat de BOB, echipamente, dotari, etc., sub forma unor scurte filmulete?
    Multumesc!

    Apreciază

Lasă un comentariu